Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Покращення ситуації із захворюваністю і смертністю в пенітенціарній системі України: конференція ДПТСУ
10.07.2015
12:32

Покращення ситуації із захворюваністю і смертністю в пенітенціарній системі України: конференція ДПТСУ

9-10 липня 2015 року у м. Києві за ініціативою Державної пенітенціарної служби України при підтримці Управління ООН з наркотиків та злочинності відбулася конференція на тему «Організація здоров’я за гратами. ВІЛ/СНІД, ТБ та інші соціально небезпечні захворювання: виклики, можливості і розвиток». Метою заходу стало визначення стратегічних напрямків розвитку механізмів з ефективної протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням в пенітенціарній системі України.

Учасниками заходу стали близько 250 фахівців Державної пенітенціарної служби України, представники МОЗ України, ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (УЦКС), представники організацій громадського сектору та міжнародних організацій.

Україна є однією з багатьох країн світу, де ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз, вірусні гепатити, ІПСШ, наркоманія являють собою серйозну загрозу для здоров’я населення країни. Більш того, ризик інфікування серед засуджених та осіб взятих під варту перевищує аналогічний показник серед загального населення у 15 разів, а показник поширеності СНІДу – у 14 разів. Тому зусилля по скороченню масштабів передачі ВІЛ-інфекції у в’язницях і догляд за тими, хто живе з ВІЛ/СНІД, іншими соціально небезпечними захворюваннями, повинні бути комплексними та забезпечувати умови для наступності та безперервності послуг  - від первинного тестування на ВІЛ-інфекцію до надання медичної допомоги, психологічної підтримки та соціального супроводу у повному обсязі.

В рамках заходу учасники визначили можливі шляхи впровадження сучасних та новітніх технологій в діагностику та лікування засуджених та осіб, узятих під варту, хворих на ВІЛ-інфекцію та інші соціально небезпечні хвороби, механізм покращення медико-соціальних послуг ув’язненим хворим на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, туберкульоз, ІПСШ та наркоманію. Крім того, особливу увагу приділили міжнародним практикам ефективної взаємодії між закладами охорони здоров’я ДПТСУ та лікувально-профілактичними закладами МОЗ та іншими державними і недержавними організаціями.

В результаті проведення конференції учасники підписали резолюцію щодо покращення ситуації із захворюваністю і смертністю в пенітенціарній системі України у відповідності до міжнародних норм та стандартів.

 

 

Інші новини