Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Представники ЦГЗ відвідали Сумський обласний центр крові
08.08.2018
17:30

Представники ЦГЗ відвідали Сумський обласний центр крові

3 серпня представники Центру громадського здоров’я відвідали ТОВ «Сумський обласний центр крові» з метою ознайомлення з діяльністю центру, що працює за принципами державно-приватного партнерства. У той же день в Сумах відбувся круглий стіл на тему «Європейська модель донорства в Сумах: ефективна співпраця влади, бізнесу та громадськості».

Представники Центру громадського здоров’я разом із керівниками області та міста, лікарями та волонтерами обговорили розбудову системи донорства крові в регіоні.

«Ситуація з Центром крові в Сумах є яскравим прикладом того, як повинно працювати державно-приватне партнерство. Найголовніше – це найвищі стандарти якості та безпеки для потенційних отримувачів крові, належні умови зберігання крові та комфортні умови для донорів. Це гарантія того, що люди можуть довіряти такій системі», – зазначив Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я.

Сумщина є унікальним регіоном у процесі розвитку системи крові: Сумський обласний центр крові працює за європейським стандартом у партнерстві з приватним бізнесом, коли 25% статутного капіталу підприємства належать обласній раді, а  75% – приватному власнику. Завдяки такій моделі управління Центр фінансується за рахунок продажу продукції, яку відпускає закладам охорони здоров’я області та заводу фракціонатору, при цьому забезпечує високу якість та безпеку крові.

Центр має сучасне лабораторне обладнання, необхідні умови для роботи персоналу та зручності донорів. У Центрі є власний реєстр донорів, налагоджений процес комунікації та рекрутингу донорів, працює система, що відображає шлях крові в межах станції.

Якщо до Центру звертається донор, який хоче здати кров безоплатно, кошти, призначені для компенсації, спрямовуються до спецфонду, за рахунок якого кров та її компоненти можуть безоплатно отримати пільгові категорії громадян. Окрім того, за рахунок цільового фінансування з бюджету Сумської облради, компонентами крові забезпечені дитячі відділення області.

За словами Володимира Курпіти, формат роботи центрів крові в рамках державно-приватного партнерства є одним із варіантів, що пропонується в проекті Стратегії розвитку національної системи крові. Тому приклад Сумщини щодо ефективного реформування системи донорства крові, успішного партнерства між державою та приватним сектором  повинен бути ретельно вивчений та оцінений перед можливим впровадженням в інших областях України.

Загалом на обліку в Сумському обласному центрі крові більше 70 тисяч донорів, 90% з них здають кров регулярно.

 

Інші новини