Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Проект RESPOND: Тестування на ВІЛ у Полтавщині стає більш доступним
05.08.2015
14:27

Проект RESPOND: Тестування на ВІЛ у Полтавщині стає більш доступним

Відтепер мешканці чотирьох районів Полтавщини: Гадяцького, Кобеляцького, Миргородського та Пирятинського, мають можливість дізнаватися про свій статус на ВІЛ. У разі виявлення його позитивного значення хворі будуть отримувати ефективне лікування на ранній стадії. Це  підвищить якість їхнього життя та убезпечить розповсюдження інфекції. 

Послуга з раннього виявлення ВІЛ-інфекції у осіб з групи ризику стала більше наближеною до місця проживання жителів цих районів завдяки співпраці з Проектом USAID RESPOND. Заходи, які впроваджуються за підтримки Проекту в Полтавській області, спрямовані на удосконалення системи ВІЛ-послуг з консультування і тестування на ВІЛ за допомогою використання швидких тестів на етапах від своєчасного виявлення ВІЛ-інфекції до призначення лікування і утримання людей, які живуть з ВІЛ на терапії.

 Вже пройшли навчання з консультування і тестування (КіТ) з використанням швидких тестів 86 медичних працівників закладів первинної медико-санітарної допомоги Полтавської області. Тренінги проводилися проектом USAID RESPOND у співпраці з Фондом Клінтона. Крім того, підготовлено шестеро регіональних тренерів, які надалі забезпечуватимуть потреби області у спеціалістах КіТ з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу в закладах первинного рівня надання меддопомоги.

А днями, під час відкритої зустрічі партнерів проекту USAID RESPOND з розширення доступу до консультування і тестування у зв’язку з ВІЛ у Полтавській області, закладам первинної медико-санітарної допомоги чотирьох вищевказаних районів передали швидкі тести. За їх допомогою вже до кінця 2015 року буде можливим обстеження на наявність ВІЛ-інфекції близько 800 осіб. А технічне обладнання, яке також було надано Проектом, допоможе збирати та аналізувати дані, необхідні для запровадження позитивних змін в системі надання ВІЛ-послуг.

Інші новини