Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Профілактика хвороби  —  найкращий спосіб подбати про власне здоров’я
18.05.2021
19:04

Профілактика хвороби — найкращий спосіб подбати про власне здоров’я

Сьогодні відбувся другий вебінар Тижня громадського здоров’я. Наші експерти розкрили багато питань у сфері первинної ланки медицини, що є актуальними для кожного.

Відомо, що ризики неінфекційних захворювань (НІЗ), серед яких: онкологічні захворювання, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання та інші, можна виявити на консультації у сімейного лікаря. Крім цього, сімейні лікарі мають забезпечити вас лікуванням і профілактикою від багатьох інфекцій.

«Краще профілактувати хворобу, ніж її лікувати», — зазначив спікер вебінару Дмитро Скіргіко, фаховий сімейний лікар, який працює в медичному центрі «100% Життя». Він розказав про важливі профілактичні огляди, що потрібно здійснювати кожному, аби своєчасно виявити проблеми зі здоров’ям та запобігти розвитку багатьох хвороб.

Перелік захворювань/обстежень, які потрібно профілактувати (кількість оглядів та вік пацієнтів):

  • Гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання:
    чоловіки 40 років і старші, жінки 50 років і старші — кожні 2 роки.
  • Цукровий діабет:
    45 років і старші — щороку.
  • Вірус імунодефіциту людини:
    швидкий тест на виявлення антитіл до ВІЛ — щороку.
  • Туберкульоз:
    проведення скринінгового анкетування — щороку.
  • Рак молочної залози:
    жінки: 50–69 років, за наявності чинників ризику; із 40 років — мамографія — кожні 2 роки.
  • Колоректальний рак (пухлина товстого кишківника):
    чоловіки та жінки 50–75 років — кожні 2 роки, за наявності чинників ризику — щороку.
  • Рак передміхурової залози:
    чоловіки: 50 років і старші з низьким ризиком; 45 років і старші із середнім ризиком; 40 років і старші з високим ризиком — щороку.
  • Скринінгове гінекологічне обстеження для запобігання онкологічних захворювань жіночих статевих органів: з 15 років (якщо жінка живе статевим життям) — щорічно.

Зокрема, лікар загальної практики здійснює скринінгове анкетування щодо наявності червоних прапорців небезпеки виявлення онкологічних захворювань.

Пам’ятайте! Якщо ви перебуваєте поза зазначеними віковими групами, проте є у групі ризику НІЗ, ваш сімейний лікар має призначити кількість разів для огляду відповідно до вашого анамнезу.

Громадянам, які не є у групі ризику, а також не мають явних симптомів неінфекційних захворювань, рекомендовано відвідувати сімейного лікаря для профілактичного огляду 1 раз на рік.

Сімейний лікар здійснює профілактичні огляди школярів або дітей, які збираються до школи: перед першим навчальним роком, а також 1 раз на рік, якщо дитина вже ходить до школи.

Крім профілактичних оглядів, сімейний лікар може надавати консультативну допомогу щодо: тютюнокуріння, вживання алкоголю та інших психоактивних речовин, нездорового харчування, недостатньої фізичної активності, формування навичок здорового способу життя.

«Регулярні візити до сімейного лікаря — це хороша звичка подбати про власне здоров’я!» — Руслана Дутчук, головна спеціалістка відділу взаємодії із зовнішніми експертами Департаменту замовлення медичних послуг та лікарських засобів (НСЗУ).

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) реалізовує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Програма медичних гарантій (ПМГ) дає можливість населенню отримати низку безоплатних послуг за багатьма напрямами, серед яких є «Первинна медична допомога», куди входять послуги сімейного лікаря.

У пакет безоплатних медичних послуг у лікаря первинної ланки входить низка профілактичних обстежень:

  • діагностика та лікування найбільш поширених хвороб;
  • профілактичний огляд та отримання медичної довідки;
  • безоплатні лабораторні обстеження: загальний аналіз крові, сечі, рівень глюкози в крові, загальний холестерин, електрокардіограма, швидкий тест на вагітність, швидкі тести на наявність ВІЛ-інфекції, вірусні гепатити;
  • отримання поради щодо свого здоров’я, харчування, способу життя;
  • проходження планових оглядів дітей до 3 років;
  • вакцинація за Календарем щеплень;
  • отримання електронного рецепта на «Доступні ліки».

Якщо пацієнт потребує лабораторних обстежень, що не входять у пакет первинної медичної допомоги (ПМД), то їх можна здати безоплатно за електронним направленням від сімейного лікаря.

Спеціалісти, до яких електронне направлення не потрібне: гінеколог, психіатр, нарколог, стоматолог, фтизіатр, а також звернення до лікаря, у якого пацієнт перебуває під медичним наглядом із хронічними захворюваннями.

Лікар сімейної медицини може надавати послуги амбулаторно та онлайн, якщо є потреба в пацієнта в такому форматі консультації.

У лікарнях можуть здійснюватися платні медичні послуги, що регулюються різними нормативно-правовими актами. Зокрема, регламентуються Постановою Кабінету Міністрів України № 1138.

Ситуації, у яких лікарня може здійснювати платні огляди:

  • для отримання виїзної візи (крім службових відряджень держслужбовців та в разі виїзду на лікування);
  • для влаштування на роботу;
  • для отримання посвідчення водія;
  • для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї;
  • періодичні профілактичні огляди в певних категоріях.

Профілактичні огляди працівників державних установ не входять у ПМГ і мають оплачуватися місцевим бюджетом або за кошти замовника.

Нагадуємо, що кожен пацієнт може перевірити наявність у лікарні договору з НСЗУ на надання безоплатних послуг. Будьте уважними, особливо, коли лікарня вимагає оплату за послуги. Якщо ви зіштовхнулися з неправомірним стягненням коштів, звертайтеся за телефоном 16–77 (Гаряча лінія НСЗУ) або залишайте скаргу на сайті.

Інші новини