Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
12.07.2023
11:50

Розбудова сучасної електронної системи охорони здоров’я. У Львові відбувся тренінг для фахівців фтизіопульмонологічних центрів

На початку липня у Львові Центр громадського здоров’я за підтримки офісу ВООЗ в Україні в рамках активностей, що фінансуються за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією зібрав фахівців фтизіопульмонологічних медичних центрів зі всієї України.

Метою заходу було удосконаленя знань та отримання інформації про нові можливості інтерфейсу модулю «Туберкульоз» в Інформаційній системі «Моніторинг соціально значущих хвороб» ( далі – ІС СЗХ).

Національна туберкульозна програма комплементарна стратегічним напрямкам розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року, одним з яких  є подальша розбудова сучасної електронної системи охорони здоров’я, що дає змогу поступово підвищувати ефективність та прозорість сфери.

Швидке всеосяжне розгортання відповідних процесів реформи стало можливим завдяки роботі цієї електронної системи охорони здоров’я, яка передбачає використання централізованої бази даних та залучення приватних надавачів медичних інформаційних систем для роботи із закладами й лікарями. Українська електронна система охорони здоров’я — це система з надвисоким навантаженням та чи не з рекордною швидкістю росту даних у світі.

Для забезпечення потреб інших елементів загальної реформи охорони здоров’я функціонує низка окремих систем та сервісів, які або вже інтегровані з електронною системою охорони здоров’я, або перебувають на етапі проєктування інтеграції. Такою є і ІС СЗХ для підвищення якості медичної допомоги, забезпечення інтегрованості надання послуг та оцифрування форм звітності. Напрямок протидії туберкульозу одним з перших почав активно застосовувати ІТ-продукти у вигляді Реєстру хворих на туберкульоз.

З  метою підвищення якості надання медичної допомоги пацієнтам із соціально значущими хворобами, в тому числі з туберкульозом, та запровадження автоматизованої системи збирання, зберігання, захисту, обліку інформації для забезпечення епідеміологічного та клінічного моніторингу поширення соціально значущих хвороб, наказом МОЗ України від 25.07.2022 № 1317 було затверджено впровадження ІС СЗХ. Таким чином було припинено функціонування попередньої інформаційної системи - реєстру хворих на туберкульоз (програми e-TB Manager), а дані про людей, які хворіють або хворіли на туберкульоз, було перенесено в нову систему. Крім цього в МІС є модулі «ВІЛ» та «Замісної підтримувальної терапії», що забезпечує інтегроване надання медичних послуг пацієнтам.

Слід також наголосити на необхідності розвитку й удосконалення системи та механізмів управління ІС СЗХ, що є важливим для подальшої координації дій основних стейкхолдерів, моніторингу та оцінки розвитку екосистеми інформаційних відносин усіх учасників медичного середовища. Цю функцію для ІС СЗХ виконує відділ інформаційних технологій, оскільки на Центр громадського здоров'я покладено функції національного адміністратора інформаційної системи "Моніторинг соціально значущих хвороб». Саме фахівці цього відділу були тренерами навчального заходу.

Учасники тренінгу дізналися більше про інтерактивні можливості ІС СЗХ, відпрацювали кроки створення необхідних медичних форм обліку та звітності, можливості співпраці з іншими учасниками надання інтегрованих послуг людям з туберкульозом та можливості аналітичної складової ІС СЗХ.

Директор з мережі КНП «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр Кіровоградської обласної ради»: «Це був змістовний тренінг, конкретно та чітко надана інформація щодо роботи в ІС СЗХ, розглянули усі основні розділи для роботи в системі як для фтизіатра поліклінічного відділення, так і для лікаря стаціонару. Тренери розкрили лайфхаки для пришвидшення роботи в системі. Для мене особисто найцікавішим був розділ навчання щодо формування аналітичних даних та звітів в системі. Наразі цей розділ ще не задовольняє усіх моїх потреб, знаходиться в стадії удосконалення. Дуже очікую на можливість аналізувати дані щодо соціального супроводу пацієнтів, можливість швидкого формування щоквартальних фтизіатричних звітних форм. Фахівці нашого закладу постійно надають пропозиції щодо удосконалення ІС СЗХ працівникам технічної підтримки, сподіваємося, що вони будуть впроваджені в життя найближчим часом».

ІС СЗХ постійно удосконалюється, важливим аспектом є посилення інституційної та кадрової спроможності у процесах розвитку ІС СЗХ, розширення  можливості проведення моніторингу, контролю та управління якістю надання медичних послуг, використання статистичної інформації для ухвалення рішень.

 

Інші новини