Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що варто знати про туберкульоз у Всесвітній день без тютюну?
31.05.2023
17:36

Що варто знати про туберкульоз у Всесвітній день без тютюну?

Численні дослідження доводять тісний негативний зв'язок туберкульозу та тютюнопаління. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ризик захворіти на туберкульоз вдвічі вищий для людей, які вживають тютюнові вироби. Нікотин та інші шкідливі речовини, які містяться у тютюнових виробах, порушують захисну функцію епітелію органів дихання та знижують загальний імунітет людини. Внаслідок цього організм стає вразливим для збудника туберкульозу. 

Рівень тютюнопаління серед людей, які хворіють на туберкульоз, є вищим ніж серед загального населення України (дані звіту ВООЗ з Комплексної оцінки національної туберкульозної програми України): 

  • 25,8% серед загального населення; 
  • 28,6% серед людей, які хворіють на лікарсько-чутливий туберкульоз; 
  • 33,2% серед юдей, які хворіють на лікарсько-стійкий туберкульоз. 

Тому для людей, які хворіють на туберкульоз, важливо відмовитись від тютюнопаління. Адже через тютюнопаління знижується ефективність лікування, підвищується ризик рецидивів туберкульозу та ризик померти від туберкульозу, у той час як відмова від тютюнопаління може полегшити перебіг хвороби та сприятиме дотриманню режиму лікування.  

Стратегія ВООЗ "The End TB" наголошує на боротьбі з туберкульозом та супутніми захворюваннями, зокрема й тютюнопалінням. На Засіданні високого рівня з питань боротьби з туберкульозом Генеральної Асамблеї ООН 2018 року держави-члени взяли на себе зобов'язання забезпечити надання медичних послуг на рівні громад, спрямованих на боротьбу з тютюнопалінням в рамках комплексного пакету послуг з протидії туберкульозу.

Людиноорієнтований підхід, міжсекторальна взаємодія є основними інструментами комплексного впливу на негативний вплив взаємозв’язку туберкульозу і тютюнопаління через заходи, спрямовані на зменшення поширеності тютюнопаління серед загального населення та заходи з відмови від тютюнопаління під час лікування туберкульозу. Також важливим є підвищення обізнаності українського суспільства про всі аспекти туберкульозу, зокрема про негативний взаємозв’язок з тютюнопалінням та інформаційні кампанії для молоді задля попередження тютюнопаління. 

У Всесвітній день без тютюну варто замислитись над об’єднанням зусиль у протидії туберкульозу та тютюнопаління, а також виконати наші глобальні зобов'язання щодо подолання туберкульозу та звільнення планети від тютюнового диму. 

ЦГЗ за сприяння ВООЗ ще у 2020 році представив Керівництво з відмови від куріння для людей, які хворіють на туберкульоз, яке допоможе зробити перші кроки у відмові від цієї смертельної звички.   

Відмовляйтесь від тютюнопаління вже сьогодні! Не чекайте на туберкульоз! 

 

Інші новини