Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Щонайменше 40% українців мають антитіла до SARS-CoV-2. Перші результати всеукраїнського дослідження поширеності антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2
30.07.2021
17:19

Щонайменше 40% українців мають антитіла до SARS-CoV-2. Перші результати всеукраїнського дослідження поширеності антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2

За координації Центру громадського здоров’я в Україні вперше проведено дослідження для визначення кількості населення, що має антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 — збудника COVID-19. Так, за попередніми результатами не менше 40% українців мають антитіла до SARS-CoV-2.

Попередні результати дослідження

Станом на червень-липень 2021 року у 40,5% учасників дослідження виявили визначувані антитіла класу IgG до одного з білків коронавірусу SARS-CoV-2 (RBD-домена S1-протеїну).

За попередньою статистичною оцінкою, якщо цей показник екстраполювати на все населення України, то він, імовірно, буде в межах від 39,3% до 41,7% (95% довірчий інтервал).

Це значення варто розцінювати як мінімальну частку українців, що були інфіковані SARS-CoV-2 з початку пандемії. Фактична ж кількість, імовірно, є більшою, адже на результати дослідження впливають такі фактори:

  • частина людей у певні періоди після інфікування не має антитіл до RBD-домена S1-протеїну, але має антитіла до інших білків — це буде додатково оцінено в рамках дослідження;
  • через можливу нетривалу циркуляцію антитіл у частини людей, які перенесли COVID-19, вони могли зникнути до моменту дослідження;
  • рівні антитіл могли бути занизькими для виявлення лабораторними методами або знаходитися на рівні, нижчому за поріг конкретної тест-системи.

Усі ці аспекти будуть враховані під час поглибленого аналізу результатів дослідження. Дослідницька команда планує підготувати повний звіт у вересні 2021 року.

Звертаємо увагу, що наявність антитіл до коронавірусу, який спричиняє COVID-19, вказує, що людина раніше контактувала з вірусом, але не є ознакою хвороби. Виявлення антитіл не гарантує наявності імунітету до всіх штамів вірусу SARS-CoV-2 та не є підставою для відмови від вакцинації. На сьогодні невідомо, яким має бути рівень антитіл для захисту та як довго вони зберігаються.

Як відбувався збір даних

Збір даних для дослідження тривав з 7 червня до 9 липня 2021 року. Упродовж 5 тижнів в усіх регіонах України працювали 54 мобільні бригади, що проводили забір крові та опитували українців про їхній досвід захворювання на COVID-19, поведінку під час пандемії, дотримання карантинних норм, соціально-демографічні фактори, що можуть вплинути на інфікування, тощо. 

Усього до збору даних долучилися 154 інтерв’юери, 168 медичних працівників, 87 працівників і волонтерів Червоного Хреста. До центрифугування та зберігання зразків крові було залучено 129 закладів охорони здоров’я.

У рамках дослідження опитали та зібрали придатні для аналізу зразки крові від 6 398 здорових дорослих людей, обраних випадковим чином. Третина учасників дослідження проживає в сільській місцевості, третина — в обласних центрах, ще третина — в інших містах і селищах міського типу.

Довідково

7 червня 2021 року розпочалося перше в Україні серологічне дослідження для визначення частки загального населення, що має антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 — збудника COVID-19.

Фінансують дослідження Світовий банк і Товариство Червоного Хреста України.

Партнери дослідження — Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка, Центр соціальних експертиз імені Юрія Саєнка, Товариство Червоного Хреста України та МЛ «ДІЛА». До організації дослідження були залучені департаменти охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій, заклади охорони здоров’я та окремі медичні працівники.

Результати дослідження будуть використані Радою національної безпеки та оборони України, Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я та іншими державними установами і громадськими організаціями для раціонального планування подальших протиепідемічних і профілактичних заходів.

Такі дослідження рекомендовані ВООЗ. Багато країн світу здійснили їх у 2020 році, а деякі планують повторно цього року. Дослідження рекомендовано здійснювати після проходження піку захворюваності, але вони є корисними на будь-якому етапі пандемії.

Інші новини