Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Третій модуль Програми підготовки з інтервенційної епідеміології завершено
19.11.2018
20:00

Третій модуль Програми підготовки з інтервенційної епідеміології завершено

5–16 листопада відбувся третій етап підготовки фахівців з інтервенційної (прикладної) епідеміології в межах провадження дворічної Програми підготовки з інтервенційної (прикладної) епідеміології ППЕ-Укр. Навчання було організовано Центром громадського здоров’я МОЗ України за технічної підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC).

16 фахівців, серед яких епідеміологи, працівники ЦГЗ, лабораторних центрів МОЗ України, управлінці МОЗ, Міноборони, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, вивчали особливості епідеміологічного нагляду за неінфекційними захворюваннями, основи захисту від зброї масового ураження (CBRN-модуль), питання біологічного захисту і біологічної безпеки, особливості планування та оцінювання програм громадського здоров’я.

Водночас, резиденти ППЕ-Укр успішно презентували перші власні напрацювання з аналізу даних та оцінювання наявних систем епідеміологічного нагляду за захворюваннями, для підготовки яких було використано навички, здобуті в попередніх модулях ППЕ-Укр.

Викладали третій модуль українські фахівці з прикладної епідеміології, які вже пройшли відповідне навчання за кордоном, та міжнародні спеціалісти з польової епідеміології Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC):

  • Найлє Малакмадзе — відома епідеміолог з Атланти, одна із засновниць Південно-Кавказької Програми підготовки з польової епідеміології Центру контролю та профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я США, міжнародний наставник ППЕ-Укр;
  • Роберт Фонтейн, старший радник Програми підготовки з польової епідеміології, (CDC);
  • Ігор Кузін і Роман Родина — заступники генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»;
  • Олександр Заіка — епідеміолог Програми підготовки з прикладної епідеміології ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»;
  • Анатолій Оперчук — завідувач відділу епіднагляду за неінфекційними хворобами та факторами навколишнього середовища ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»;
  • Отто Стойка — головний лікар Київського міського центру здоров’я;
  • Наталія Гопко — директор Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ України;
  • Мар’яна Миронюк — заступник директора з організації епіднагляду Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ України.

Програму підготовки з польової епідеміології (ППЕ-Укр) було засновано 2016 р. МОЗ України спільно із Центром громадського здоров’я та Центрами контролю та профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я США (CDC), а навчання першої когорти стартувало вже цього року.

Основною метою навчання ППЕ-Укр є поліпшення стану здоров’я населення окремих регіонів та країни загалом шляхом зміцнення систем громадського здоров’я та покращення реагування на пріоритетні захворювання.

Навчання відбувається за підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я США (CDC), Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США, програми Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією і за технічної підтримки ВООЗ.

Інші новини