Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
21.01.2021
18:41

У 2019 році новоутворення стали другою найчастішою причиною смерті українців. Висновки з дослідження Глобального тягаря хвороб

Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Згідно з Висновками з дослідження Глобального тягаря захворювань, у 2019 році у світі новоутворення спричинили смерть понад 10 млн людей та склали 17,83% від загальної кількості смертей. 

В Україні новоутворення входять до основних 5 причин смерті українців і є другими найбільшими вбивцями українців. У національному масштабі з 1990 року смертність від новоутворень знизилася з 115 971 (18.6%) від загальної кількості смертей до 99 217 (14.1%) у 2019 році.

Рак трахеї, бронхів і легенів забирає найбільше життів чоловіків — 14 174 випадки, тоді як рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок і забрало 8 472 життя. 

Загалом найпоширеніші форми новоутворень серед чоловіків і жінок усіх вікових категорій, які мають найбільший тягар в Україні, ранжуються так:

 

Чоловіки

Жінки

1

Рак трахеї, бронхів і легенів

Рак молочної залози

2

Рак товстої і прямої кишки

Рак товстої і прямої кишки

3

Рак шлунку

Рак шлунку

4

Рак простати

Рак трахеї, бронхів і легень

5

Рак підшлункової залози

Рак яєчників

6

Рак нирок

Рак підшлункової залози 

7

Рак сечового міхура

Рак шийки матки

8

Рак губи і ротової порожнини

Рак матки

9

Рак стравоходу

Інші злоякісні новоутворення

10

Рак гортані 

Лейкемія

Українці втрачають понад 2,6 млн років здорового життя через новоутворення. Цей показник досить високий, порівняно з сусідніми країнами.

Приблизно третина випадків смерті від раку зумовлена п'ятьма основними джерелами ризику, пов'язаними з поведінкою і раціоном харчування. Це високий індекс маси тіла, низький рівень споживання фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і вживання алкоголю.

Щоби вплинути на зменшення тягаря новоутворень в Україні, потрібно знизити дію основних факторів ризику серед населення, що призводять до передчасної смерті:

1. Тютюновий дим 

Вживання тютюну є головним фактором ризику появи раку. На нього припадає майже 22% випадків смерті від онкологічних недуг у світі. Куріння пов’язане з розвитком різних типів раку: легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не курите, пасивний вплив тютюнового диму може збільшити ризик виникнення раку легень.

2. Вживання алкоголю 

Вживання алкоголю є фактором ризику розвитку багатьох типів раку, як-то рак порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, печінки, ободової і прямої кишки і молочної залози. Ризик розвитку раку безпосередньо залежить від кількості вживаного алкоголю. Ризик розвитку деяких типів раку (наприклад, раку порожнини рота, глотки, гортані і стравоходу) у людей, що вживають алкоголь у великих обсягах, значно зростає, якщо водночас вони є завзятими курцями. Частки конкретних видів раку, зумовлених алкоголем, варіюються між чоловіками і жінками, що переважно пов'язане з відмінностями в середніх рівнях споживання. Так, наприклад, тягар ракових захворювань порожнини рота і ротової частини глотки, зумовлених алкоголем, становить у чоловіків 22%, а у жінок - 9%. Така ж різниця між статями існує і щодо ракових захворювань стравоходу і печінки.

3. Високий індекс маси тіла

Існує зв'язок між зайвою вагою та ожирінням і багатьма видами раку, такими як рак стравоходу, ободової і прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки і нирок. 

Підтримувати здорову масу тіла можуть допомогти регулярні заняття спортом чи іншою фізичною активністю. Але для істотної користі необхідно щонайменше 150 хвилин помірної або 75 хвилин енергійної аеробної активності на тиждень. 

4. Погане харчування 

Повноцінний збалансований раціон може знизити ризик онкологічних захворювань, хоча переконливих даних щодо певних продуктів, які допомагають у профілактиці раку, немає. 

Вживання в їжу у великих кількостях фруктів і овочів може мати захисний ефект від багатьох ракових захворювань. І навпаки, надмірне споживання червоного м'яса і м'ясних консервів може бути пов'язано з підвищеним ризиком розвитку колоректального раку. Крім того, здорове харчування, що сприяє профілактиці ракових захворювань, обумовлених харчуванням, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

До прикладу, жінки, які дотримуються середземноморської дієти із додаванням оливкової олії та горіхів, можуть зменшити ризик раку молочної залози. Ця дієта включає значну кількість рослинних продуктів: фруктів, овочів, цільнозернових, бобових та горіхів.

5. Високий рівень глюкози 

Люди з діабетом мають значно вищий ризик розвитку багатьох видів раку. Зв'язок між діабетом та деякими видами раку частково може бути зумовлений ​​спільними факторами ризику між цими двома захворюваннями, такими як ожиріння, погане харчування та низька фізична активність.

Так, цукровий діабет (2 типу, насамперед) спричиняє підвищений ризик таких видів раку, як рак печінки, підшлункової залози, ендометрія, товстої і прямої кишки, молочної залози, сечового міхура.

6. Незахищений секс 

Незахищений секс створює ризики зараження інфекцією, котра передається статевим шляхом. Зокрема, люди, які живуть з ВІЛ або хворі на СНІД, мають вищий ризик появи раку анусу, печінки та легень. Вірус папіломи людини найчастіше асоціюється із раком шийки матки, також він може підвищити ризик виникнення раку анусу, пеніса, горла, вульви та піхви. Уникання ризикованої поведінки може бути ефективною тактикою для запобігання інфекцій, що збільшують ймовірність розвитку онкозахворювань.

7. Виробничі ризики 

Більше 40 речовин, сумішей та обставин впливу на робочих місцях є канцерогенними для людей. Дослідження доводять, що такі канцерогени можуть стати причиною раку легенів, сечового міхура, гортані і шкіри, а також лейкемії і раку носоглотки. Мезотеліома (рак плеври або грудної порожнини) значною мірою зумовлена ​​впливом азбесту.

Професійні ракові захворювання сконцентровані серед конкретних груп працюючого населення, для яких ризик розвитку певної форми раку може бути значно вище, ніж для загального населення. Близько 20-30% чоловічого і 5-20% жіночого населення у працездатному віці (15-64 років) можуть зазнавати впливу легеневих канцерогенів протягом свого робочого життя, що призводить приблизно до 10% всіх ракових захворювань легенів в світі. Близько 2% випадків лейкемії в світі зумовлені ризиками на робочих місцях.

8. Забруднене повітря 

Забруднення повітря, води і ґрунту канцерогенними хімічними речовинами призводить до 1-4% всіх ракових захворювань. Канцерогенні хімічні речовини в навколишньому середовищі можуть впливати через питну воду або забруднене повітря всередині приміщень і атмосферному повітрі. Канцерогенні речовини впливають також і через харчові продукти, забруднені такими хімічними речовинами, як афлатоксини або діоксини. Забруднення повітря всередині приміщень в результаті спалювання в печах вугілля подвоює ризик розвитку раку легенів, особливо серед жінок, які не курять. У всьому світі повітря всередині приміщень, забруднене в результаті спалювання вугілля в домашніх печах, призводить приблизно до 1,5% всіх випадків смерті від раку легенів. 

9. Інші виробничі ризики 

Опромінення радоном та продуктами його розпаду збільшує ризики виникнення онкологічних захворювань. Радон є другою найпоширенішою причиною раку легень після куріння. Але радон і продукти його розпаду вражають не тільки легені людини. З’ясовано, що газ негативно впливає на імунні, статеві та кровотворні клітини. З ґрунту радон потрапляє в повітря приміщень. Як наслідок, його концентрація може підвищуватися (особливо в підвалах і на перших поверхах). Також радон може призвести до лейкемії, особливо у дітей.

10. Вживання наркотиків

Така ризикована поведінка, як вживання наркотиків, може стати причиною розвитку онкологічних захворювань, зокрема через ризик інфікування ВІЛ, а також гепатитами В та С, що підвищує ризик появи раку печінки. 

Уважне ставлення до власного здоров’я і зменшення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування і допоможе покращити самопочуття.

 

Про дослідження:

Міжнародне дослідження тягаря хвороб (Global Burden of Disease — GBD) вимірює тягар проблем здоров’я серед населення в 195 країнах, включно з Україною. Це найповніше порівняльне дослідження з питань охорони здоров’я, яке охоплює 286 причин смерті, 369 захворювань та травм та 87 факторів ризику у 204 країнах та територіях, починаючи з 1990 року. Дослідження є систематичним науковим зусиллям кількісної оцінки втрати здоров’я від хвороб, травм і ризиків за віком, статтю в часовій динаміці. Координується Інститутом метрики та оцінки здоров’я при Університеті Вашингтону (Institute for Health Metrics and Evaluation — IHME).

Інші новини