Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українську систему крові реформуватимуть з урахуванням досвіду ЄС
23.05.2019
16:09

Українську систему крові реформуватимуть з урахуванням досвіду ЄС

22 травня розпочалася стратегічна сесія з реформування системи крові в Україні. Протягом трьох днів міжнародні та національні експерти обговорюватимуть найбільш дискусійні пункти покрокового плану дій трансформації системи крові у нашій державі.

Мета оновлення системи крові — забезпечення рівноправного та своєчасного доступу пацієнтів до якісних та безпечних компонентів донорської крові у достатній кількості. Реформа передбачає впровадження європейських стандартів та практик діяльності системи крові, адже ці зміни запроваджують, зокрема, в рамках наближення України до ЄС.

«Стратегія схвалена Урядом у лютому цього року — це велике досягнення. Тепер нам треба перейняти найкращі європейські практики для її реалізації. Стратегія передбачає, що парадигма фінансування центрів крові зміниться і буде базуватись не на кошторисному утриманні, а здійснюватиметься через механізм відшкодування вартості компонентів крові медзакладами. Вартість компонентів крові повинна бути включена у вартість послуги, яку закуповуватиме НСЗУ в рамках медичних гарантій», — наголосив перший заступник гендиректора Центру громадського здоров’я Віктор Ляшко.

Учасники стратсесії розглянуть переваги та недоліки систем крові країн ЄС (Іспанії, Фінляндії, Хорватії та Португалії), їхні моделі фінансування та ліцензування. Окрему увагу буде приділено побудові структури інспектування роботи закладів системи крові.

Нагадаємо, у лютому 2019 р. Уряд ухвалив Стратегію розвитку національної системи крові в Україні. Стратегія передбачає впровадження до 2022 р. нових механізмів фінансування й управління, що є невід’ємною складовою реформи всієї системи охорони здоров’я.

Захід відбувається за рамках технічної підтримки ЄС TAIEX.

Інші новини