Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Два випадки кору в Одесі
08.01.2024
18:30

В Одесі у двох дітей виявили кір: триває епідрозслідування

В Одесі зареєстровано спалах кору. Діагноз був лабораторно підтверджений у двох дітей з однієї родини. Захворілі — дві дівчинки 3-х та 8-ми років, які не були вакциновані через релігійні переконання батьків. 

Діти були госпіталізовані 21 грудня 2023 року до інфекційної лікарні. Фахівцями Одеського Центру контролю та профілактики хвороб розпочато епідемічне розслідування та встановлено коло контактних осіб. Це 32 людини, включно із членами родини захворілих. За ними ведеться медичне спостереження. 

Станом на 4 січня нових випадків захворювання в регіоні не зареєстровано. Епідрозслідування продовжується, а хворі отримують необхідну медичну допомогу. 

Всього за 11 місяців 2023 року в Україні зареєстровано 55 випадків захворювання на кір, серед них 31 дитина. Летальних випадків не фіксувалось. 

За даними Центру громадського здоров’я за 11 місяців поточного року в Україні відсотки охоплення щепленнями проти кору дітей в 1 та 6 років становлять, відповідно, 88,1% та 83,7%,  в Одеській області — 80,8% та 71,7%. 

Кір —  одне з найбільш заразних захворювань. Захворювання становить небезпеку як для невакцинованих дітей, так і дорослих. Кір може викликати серйозні ускладнення: пневмонію, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку) та інші, а також інвалідність і смерть. Вірус кору впливає й на імунну систему – пригнічує на кілька місяців-років імунітет людини, яка перехворіла, викликаючи “імунну амнезію”. Це робить людину більш вразливою до інших інфекцій. 

З 10 невакцинованих людей, які проконтактували з хворим, 9 захворіють. Група ризику: діти, особливо молодші 5 років;  вагітні; медичний персонал; вчителі; люди з хронічними захворюваннями.

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний надійний захист від цієї небезпечної хвороби - вакцинація. В Україні використовується комплексна трикомпонентна вакцина КПК, яка забезпечує імунітет одразу від трьох захворювань: кору, епідемічного паротиту ("свинки") та краснухи.  

Наразі вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи наявна в усіх регіонах України. Залишок становить 221 435 доз вакцин. Щоб зробити щеплення, варто звернутися до сімейного лікаря. 

Інші новини