Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні почалась циркуляція вірусів грипу
29.12.2021
11:40

В Україні почалась циркуляція вірусів грипу

Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусологічних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров'я вперше з початку епідемічного сезону в Україні підтвердила визначення вірусів грипу в зразках матеріалів від 6 пацієнтів (з них 5 – діти віком до 17 років) із підозрою на захворювання в рутинній системі епідеміологічного нагляду за ГРВІ. У процесі дослідження методом ПЛР було виділено вірус грипу типу A(H3). 

Зазначені вище зразки надійшли з Херсонської міської клінічної лікарні імені Є.Є. Карабелеша, де серед людей із підозрою на COVID-19 під час клінічного обстеження та проведення диференційної діагностики виокремили пацієнтів із симптоматикою групу. Діагноз було лабораторно підтверджено вірусологами Херсонського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Крім того, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України повідомив про виявлення методом ПЛР вірусу грипу A(H3N2) та В.   

Загалом з 4 жовтня по 26 грудня 2021 року в Україні на ГРВІ захворіли 2,8 млн людей, 38,3% з яких – діти віком до 17 років.

З початку епідемічного сезону в Україні проти грипу вакциновано 113 826 осіб, зокрема 64 722 – із груп медичного та епідемічного ризиків. 

Лабораторно підтверджених летальних випадків внаслідок грипу, виявлених серед госпіталізованих осіб в дозорній та рутинній системах епідеміологічного нагляду за ГРВІ, що проводиться серед стаціонарних закладів охорони здоров’я всіх регіонів країни, не зареєстровано.

Інші новини