Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ці програми запобігають поширенню ВІЛ і зменшують шкоду, пов’язану із вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків.
24.06.2020
16:06

В Україні впроваджують програми, спрямовані на підтримку людей, що живуть із наркозалежністю

Зокрема, це програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) і програми зменшення шкоди (ЗШ). Ці програми запобігають поширенню ВІЛ і зменшують шкоду, пов’язану із вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків.

Програми фінансують коштом державного бюджету і реалізують за підтримки міжнародних донорів.

ЗПТ — це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок уживання опіоїдів. Під час лікування використовують лікарські препарати метадон та бупренорфін.

Програма ЗПТ має науково доведену ефективність та визнана у європейських країнах як економічно ефективний спосіб лікування наркозалежності. Це означає, що державі дешевше лікувати людину з наркозалежністю, ніж у подальшому витрачати ресурси на усунення наслідків такої залежності: поширення ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів, погіршення стану здоров’я, утримання в місцях позбавлення волі людей, які вчинили правопорушення, щоб дістати гроші на придбання наркотиків.

Замісна підтримувальна терапія — це лікування хронічного захворювання. Деякі пацієнти програми можуть потребувати терапії впродовж багатьох років, деякі — протягом усього життя.

Програма ЗПТ розрахована на людей, які мають залежність від опіоїдів та діагноз «психічні та поведінкові розлади внаслідок уживання опіоїдів».

Станом на 1 червня, за даними біоповедінкового дослідження, в Україні 317 000 людей вживають наркотики ін’єкційно, з них 278 318 — споживачі опіоїдів та змішаних наркотиків, де опіоїдна група є основною.

Програма ЗПТ охоплює 13 097 людей, зокрема 10 911 чоловіків та 2 262 жінки. З 5 098 ВІЛ-позитивних пацієнтів програми ЗПТ 4 749 (93,1%) отримують антиретровірусну терапію.

Умови ефективності ЗПТ:

  • правильне призначення препарату;
  • правильно призначена доза (врахування індивідуальних потреб, дотримання принципу призначення малих початкових доз і великих підтримувальних, дотримання рекомендацій щодо терапевтично ефективних доз);
  • безперервне і тривале лікування (відсутність обмежень щодо терміну лікування, зокрема можливість довічного лікування з огляду на розуміння залежності як хронічної хвороби).

Окрім ефективності попередження ВІЛ-інфекції, ЗПТ знижує ризики інфікування гепатитом С, підвищує прихильність до лікування ВІЛ та зменшує ймовірність передозування.

Багато людей, які вживають наркотики ін’єкційно, вперше контактують із медичними працівниками завдяки програмі ЗПТ, а потім вже отримують доступ до інших медичних послуг.

Програми зменшення шкоди (ЗШ) спрямовані на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції і зниження шкоди, пов’язаної із вживанням психоактивних речовин, особливо ін’єкційних наркотиків.

П’ять принципів зменшення шкоди від уживання наркотиків:

  • не починайте вживати наркотики;
  • якщо почали, то не вживайте наркотики ін’єкційно;
  • якщо почали вживати ін’єкційні наркотики, то кожну ін’єкцію треба робити новими стерильними шприцом і голкою та нікому не передавати їх для повторного використання;
  • якщо немає можливості під час кожної ін’єкції користуватися новими стерильними шприцом і голкою, то використовуйте власні шприц і голку повторно (попередньо промийте їх дезінфекційним розчином), але не користуйтеся чужим нестерильним інструментарієм;
  • якщо користуєтеся чужим нестерильним ін’єкційним інструментарієм, то обов’язково дезінфікуйте його перед використанням.

Є кілька видів програм ЗШ. В Україні впроваджують частину з них.

Програма обміну та видачі голок і шприців (ПОШ). ПОШ дає змогу людям, які вживають наркотики ін’єкційно, отримувати нові стерильні голки та інше обладнання для вживання наркотиків ін’єкційно за невелику плату чи безкоштовно, щоб знизити ризик зараження ВІЛ та вірусними гепатитами.

Кімнати безпечного вживання. Кімнати для споживання наркотиків дають змогу людям, які вживають наркотики ін’єкційно, вводити їх у безпечних умовах. Завдяки доступу до стерильного ін’єкційного обладнання та навчання методам безпечної ін’єкції, вони знижують поширення захворювань, що передаються через кров: ВІЛ та вірусних гепатитів.

Профілактика передозувань. Щоб урятувати життя людини, у якої передозування наркотиком, необхідно ввести лікарський засіб налоксон, що є антагоністом опіатних рецепторів та швидко блокує дію наркотику.

В Україні реалізовано кілька програм з використання налоксону. Учасників цих програм навчали використовувати налоксон у домашніх умовах.

Ініціативи щодо зниження шкоди для стимуляторів амфетамінового ряду (САР). Це заходи, спрямовані на усунення шкоди, пов’язаної з використанням стимуляторів: послуги з перевірки наркотиків, психосоціальна підтримка, розповсюдження презервативів та чистого інструментарію для вживання наркотиків, поширення інформації про інфекції, що передаються статевим шляхом.

Інші новини