Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні зареєстровано 5 випадків Гарячки Західного Нілу з початку її епідемічного сезону
09.09.2021
15:23

В Україні зареєстровано 5 випадків гарячки Західного Нілу з початку її епідемічного сезону

Протягом літа 2021 року на території України зареєстровано п’ять випадків захворювання на гарячку Західного Нілу. Три з них ‒ у Бучанському і Фастівському районах Київської області (жінки 33, 56 і 90 років), один ‒ на території Запорізької області (дівчинка 12 років). Також у Київській області зареєстровано завезений випадок гарячки Західного Нілу з міста Дуала, Республіки Камерун (чоловік 25 років). 

Джерелом місцевих заражень ймовірно є дикі перелітні птахи, що мешкають на воді чи навколо неї. Також вірус, що викликає гарячку Західного Нілу, передається через укуси комарів та кліщів. 

Нагадуємо, що до природних осередків гарячки Західного Нілу в Україні належать території Північно-Західного Причорномор'я (АР Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська області), а також східні та західні області.

Сприйнятливість людини до ГЗН є високою, однак переважають безсимптомне інфікування вірусом і легкі гарячкові форми захворювання, проте у 20% осіб, що хворіють на ГЗН, розвивається грипоподібне захворювання, що характеризується різким підвищенням температури, головним болем, болем у горлі, м'язах, суглобах і спині, слабкістю, нудотою і діареєю. Можуть бути також висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи ‒ менінгіт, енцефаліт, ознаки ураження головного мозку (розлади свідомості, парези, паралічі). Вакцин для людей поки нема.

Задля профілактики рекомендовано протягом літа та осені користуватись репелентами, у випадку роботи на відкритій місцевості, що знаходиться біля водойм, використовувати захисний одяг. 

 

Інші новини