Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцина від пневмококу увійде до Національного календаря — стане обов'язковою та безкоштовною для дітей
03.12.2020
13:04

Вакцина від пневмококу увійде до Національного календаря щеплень — стане обов'язковою та безкоштовною для дітей

Кон’югована пневмококова вакцина буде включена в календар профілактичних щеплень як обов’язкова — у разі ухвалення парламентом законопроєкту № 4142 «Про систему громадського здоров’я»

Вакцинація від пневмококової інфекції впроваджена в більшість європейських програм імунізації. Єдині дві країни регіону, де немає універсального покриття цією вакциною, є Естонія та Україна.

Рутинна імунізація пневмококовою кон’югованою вакциною в останні роки глибоко змінила епідеміологію інвазивних пневмококових захворювань у багатьох європейських країнах. Дослідження з США, які у 2000 році першими запровадили щеплення від цієї інфекції, зафіксували зниження на 94% рівня захворюваності на інвазивні пневмококові інфекції, зумовленими серотипами вакцин, та загальне зниження захворюваності на інвазивні пневмококові інфекції на 75% у дітей до 5 років. Також дослідження демонструють позитивний вплив пневмококових щеплень на стійкість до антибіотиків.

Наразі в Україні до переліку обов’язкових входять щеплення від 10 захворювань: дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правцю, туберкульозу, вірусного гепатиту В, паротиту, краснухи, гемофільної інфекції. За рекомендацією Національної технічної групи експертів з питань імунізації до переліку ввійде і вакцинація від пневмококової інфекції та буде забезпечуватися за державний кошт. 

Ця новація наблизить Україну до кращих світових практик та підвищить рівень охоплення щепленнями населення. Отже, знизить тягар пневмококових захворювань серед дітей раннього віку в Україні та навантаження на систему охорони здоров’я з огляду на тяжкість інвазійних захворювань, зумовлених пневмококом, а також високий ризик виникнення важких ускладнень, які можуть призвести до інвалідності.

Ризик виникнення пневмококової інфекції є найбільш високим в перші роки життя дитини. Саме тому вакцинувати кон’югованою пневмококовою вакциною рекомендується дітей у віці до 1 року, а також дітей, що народилися раніше внесення вакцинації до Календаря щеплень, яким не виповнилося 5 років на час початку вакцинації. 

Пневмококова інфекція передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом. Пневмокок є збудником інвазійних і неінвазійних захворювань: бактеріємії, сепсису, менінгіту, пневмонії, бронхіту, гострого середнього отиту. Довгострокові неврологічні наслідки у вигляді втрати слуху, психічних порушень, порушень рухової активності і судом спостерігаються у 24,7% осіб, що хворіли на пневмококовий менінгіт в дитинстві. Саме ця інфекція провокує розвиток бактеріальних пневмоній, що під час пандемії COVID-19 є критичним фактором.

Дізнайтеся більше про пневмококові захворювання та як від них захиститися.

Інші новини