Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що відомо про пневмококові захворювання та як він них захиститися
16.08.2019
16:05

Що відомо про пневмококові захворювання та як від них захиститися

У всьому світі пневмококова інфекція — це одна з основних причин смертності серед дітей до 5 років. Згідно з оцінками ВООЗ, щороку у світі реєструють 1,6 млн летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань, близько 50% з них – серед дітей до 5 років.

Пневмокок (Streptococcus pneumonia) є збудником інвазійних і неінвазійних пневмококових захворювань. Інвазійні пневмококові захворювання — бактеріемія, сепсис, менінгіт, парапневмонічна емпієма — визначаються виділенням пневмокока зі стерильних рідин організму (ліквор, кров, плевральна, перикардіальна рідини). Неінвазивні захворювання — пневмонія, бронхіт, гострий середній отит – відбуваються внаслідок запалення слизової оболонки верхніх дихальних шляхів або середнього вуха. Пневмококова інфекція передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.

Пневмокок є причиною таких небезпечних захворювань, як менінгіт, бактеріємія та сепсис. У 2018 році зареєстровано 43 випадки пневмококового менінгіту, із них дітей віком до 17 років — 10 осіб. Найбільше випадків серед дитячого населення — 50% (5 осіб) зареєстровано у віці 5–9 років.

Захиститися від захворювання можна отримавши дозу відповідної вакцини. В Україні вакцинація проти пневмококових захворювань входить до розділу ІІІ Календаря профілактичних щеплень. Дітям вакцинацію проти пневмококової інфекції можна проводити одночасно з іншими вакцинами, передбаченими Календарем.

Щепитися можливо у будь-якому віці, особливо вразливими є діти, які перебувають в закритих колективах та особи похилого віку. Щеплення проти пневмококової інфекції не включено до обов'язкових профілактичних щеплень Календаря — воно належить до рекомендованих щеплень. Наразі в Україні зареєстровано пневмококову вакцину виробників Великої Британії та Бельгії. Зробити щеплення можна відповідно до Інструкції застосування вакцини в приватних медичних закладах за власні кошти.

Захворюваність на пневмококову інфекцію потребує уваги, але наразі не можна сказати, що рівень обізнаності лікарів та населення про особливості різних форм пневмококової інфекції та їх профілактики є достатнім. Масове запровадження універсальної вакцинації від пневмококової інфекції у 100 країнах світу сприяло зниженню рівня захворюваності. На деяких територіях це призвело до зниження показників захворюваності навіть серед вікових груп, які не були цільовими для програми імунізації, за рахунок ефекту колективного імунітету.

Інші новини