Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація новонароджених і вагітних проти гепатиту B: що варто знати
02.11.2018
13:00

Вакцинація новонароджених і вагітних проти гепатиту B: що варто знати

За оцінками експертів, станом на 1 січня 2017 р. близько 1,5% населення України було інфіковано вірусним гепатитом B (ВГB). Більшість цих людей не знає про свій статус через відсутність ознак захворювання.

Глобальна стратегія ВООЗ щодо елімінації ВГ передбачає зменшення кількості нових випадків на 90% та зниження смертності від ВГ на 65% до 2030 р.

Головним методом профілактики гепатиту B є вакцинація. ВООЗ рекомендує, щоб усі діти грудного віку отримували вакцину проти ВГB якомога швидше після народження — протягом 24 год. Цю першу дозу мають доповнити дві або три наступні — для повноцінної імунізації.

Для жінок з ВГB дуже важлива терапія під час вагітності та вакцинація немовляти після народження. Завдяки повній серії щеплень у більш ніж 95% дітей грудного віку, дітей інших вікових груп і молодих людей формуються захисні рівні антитіл. Такий захист зберігається протягом щонайменше 20 років і, цілком імовірно, все життя. Тому ВООЗ не рекомендує ревакцинацію людей, які завершили схему щеплень трьома дозами.

Наразі в Україні рівень вакцинації проти ВГB у новонароджених та вагітних жінок є недостатнім, але тенденція позитивна. Так, порівняно з 2016 р. тільки 28,8% дітей віком до року було щеплено трьома дозами вакцини, тоді як 2017 р. рівень охоплення вакцинацією цієї категорії зріс до 57%.

Інші новини