Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
17.07.2020
11:10

Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці

Своєчасна і повна вакцинація захищає вас і людей навколо від серйозних і потенційно смертельних захворювань. 

Для створення належного імунітету, щеплення необхідно розпочинати вже з народження дитини, ще до того як вона почне активно контактувати з іншими.

Профілактичні вакцинації здійснюють у пунктах щеплень (постійних або тимчасових). Як правило, такі пункти функціонують при закладах охорони здоров’я усіх форм власності, що мають відповідну ліцензію. 

В окремих випадках, вакцинувати можуть у тимчасових пунктах щеплень при закладах освіти, підприємствах, організаціях тощо. 

Щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до лікаря. Він огляне вас і все пояснить, зокрема про:

  • можливі прояви організму на щеплення;
  • випадки, коли слід звернутися до лікаря тощо.

Також лікар повідомить, коли робити наступне щеплення. У випаду, якщо вакцинують поза Національним календарем щеплень, буде обрано оптимальну схему імунізації.

Перед вакцинацією необхідно заповнити форму «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи або дитини одним з батьків, законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики», яка затверджена Міністерством охорони здоров’я України і використовується по всій території країни.

У пунктах щеплень для вакцинації задіяні лише ті медичні працівники, які пройшли спеціальну щорічну підготовку і знають правила організації й техніку щеплень, а також мають навички надання невідкладної допомоги.

Протипоказання до вакцинації для кожного індивідуальні. Рішення приймає лікар, з урахуванням Переліку медичних протипоказань, який оновили відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Пам’ятайте: ре/вакцинація від певних недуг потрібна не лише дітям, а й дорослим.

Інші новини