Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вперше одразу 3 українські регіональні лабораторії пройшли міжнародну оцінку якості
30.12.2022
10:08

Вперше одразу 3 українські регіональні лабораторії пройшли міжнародну оцінку якості

У грудні Центральна референс-лабораторія з діагностики туберкульозу МОЗ України, що функціонує на базі Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського НАМН України та лабораторії з діагностики туберкульозу регіональних протитуберкульозних закладів  Дніпропетровської, Харківської  областей та м. Київ успішно виконали щорічну міжнародну програму із зовнішньої оцінки якості лабораторних досліджень.

Незважаючи на постійні обстріли та нестабільне електропостачання, лабораторії отримали міжнародні сертифікати від Супранаціональної референс-лабораторії ВООЗ з діагностики туберкульозу (м. Гаутінг, Німеччина) та довели свій високий професіоналізм та відмінні практичні навички.  

Оцінювання було організоване Центром громадського здоров’я при технічній підтримці Глобального фонду та ВООЗ в Україні і тривала з вересня по грудень 2022 року.

«Зовнішня оцінка якості лабораторних досліджень гарантує точність, достовірність і надійність результатів тестування на туберкульоз. Це важливий аспект для лікарів, адже на підставі отриманих у лабораторії результатів вони можуть прийняти компетентні рішення, від яких безпосередньо залежать здоров’я й життя пацієнтів, - коментує Наталія Кампос-Родрігес, завідувачка сектору діагностики туберкульозу ЦГЗ, - Успішне виконання даної щорічної міжнародної програми дозволяє попередити систематичні проблеми, забезпечити об'єктивність даних та виявити аспекти, що потребують поліпшення. У 1 кварталі 2023 Центральна референс-лабораторія МОЗ України розпочне черговий раунд ЗОЯ для регіональних лабораторій з діагностики ТБ». 

Вперше міжнародну зовнішню оцінку якості проходили одразу 3 пілотних регіональних лабораторії в рамках підготовки до міжнародної акредитації ISO15189, яка є  найвищою оцінкою компетентності лабораторій у світі.

У наступному році ЦГЗ буде розширювати географію своєї допомоги та продовжувати надавати організаційну і методичну підтримку у підготовці  регіональних лабораторій до акредитації ISO15189.

Інші новини