Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Туберкульоз
15.02.2024
17:52

Вперше в Україні почали використовувати системи штучного інтелекту для діагностики туберкульозу

Фтизіопульмонологічні центри Івано-Франківської, Львівської та Сумської області вперше в Україні діагностуватимуть туберкульоз за допомогою штучного інтелекту. 

Надсучасне обладнання вже встановлено та використовується медичними працівниками, які пройшли тренінг із застосування систем при діагностиці ТБ у пацієнтів. 

Штучний інтелект проводить автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки, і відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів, що й дозволяє виявити ураження з імовірністю від 1% до 100%.

"Центр громадського здоров'я разом з партнерами докладають усіх зусиль, щоб інновації були доступними в медичних закладах України та покращували можливості в діагностуванні людей з туберкульозом. Ми залучаємо інвестиції для застосування передових технологій, щоб бути на крок ближче до подолання туберкульозу, а також допомагаємо регіонам у впровадженні штучного інтелекту", –  прокоментувала Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я. 

Штучний інтелект для автоматизованої обробки діагностичних даних успішно використовується у понад 40 країнах світу. Зазначимо, що обладнання було передано у Львівську та Сумську області Центром громадського здоров'я у співпраці з Міністерством охорони здоров'я та за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. Івано-Франківська область отримала штучний інтелект  від японського виробника у межах тристоронньої угоди з Центром та Івано-франківським фтизіопульмонологічним центром. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, туберкульоз є другою за розповсюдженням причиною смерті у світі. Більше 10 мільйонів людей продовжують щороку хворіти на туберкульоз. Діагностика, раннє виявлення захворювання та дисципліна у дотриманні рекомендацій лікаря є секретом успішного лікування. 

На сучасному етапі Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворювання на туберкульоз. За прогнозами фахівців, повномасштабна війна росії проти України може призвести до погіршення ситуації з ТБ. Тому Центр громадського здоров'я за підтримки партнерів  вживає всіх необхідних заходів  на національному та регіональному рівнях для протидії захворюванню, в тому числі запроваджує нові рішення для покращення ефективності діагностики захворювання. 

Інші новини