Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день прибирання: що для збереження довкілля та здоров’я може зробити кожен
16.09.2023
08:08

Всесвітній день прибирання: що для збереження довкілля та здоров’я може зробити кожен

Всесвітній день прибирання проводиться щорічно в третю суботу вересня. Це - масштабна акція, спрямована на усунення забруднення довкілля та пластикових відходів. Щороку мільйони людей у 191 країні очищають вулиці, парки, пляжі, ліси, річки, береги та наші моря від відходів та пластикового сміття. Торік, наприклад, кампанія мала величезний успіх: у ній взяли участь понад 15 мільйонів учасників з більш ніж 190 країн.

Акцію до Всесвітнього дня прибирання (World Cleanup Day) координує неурядова організація Let's Do It World, глобальна організація зі штаб-квартирою в Таллінні, Естонія.

Україна цьогоріч теж приєднається до акції з прибирання. 16 вересня у 24 регіонах нашої країни з дотриманням норм та обмежень воєнного часу відбудуться заходи під гаслом "Хай небо буде мирним, а Україна чистою!". 

"Цього року, враховуючи війну, плануються нові формати на вибір: цифрове прибирання (видалення зайвих даних зі своїх гаджетів, таке прибирання зменшить кількість викидів CO2 в атмосферу); формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини "Знайди, сортуй, здавай"; сімейні та індивідуальні прибирання на прибудинкових або рекомендованих локаціях, на територіях навчальних закладів та установ; розбір завалів. Зробимо Україну чистою разом!" – зазначила координаторка Всесвітнього дня прибирання в Україні Юлія Мархель.

Організатори акції в Україні закликають не створювати скупчення, брати участь у прибираннях лише на дозволених локаціях, попередньо пройшовши інструктажі з безпеки та ознайомившись з алгоритмом дій у разі сигналу повітряної тривоги. 

"Наше довкілля щодня страждає від екоциду. Постійні обстріли, детонація мін, горіння лісів, підрив Каховської ГЕС – наслідки усіх цих екозлочинів будуть наздоганяти нас роками і навіть століттями. Ми повинні уже зараз почати роботу над ліквідацією наслідків екокатастрофи, підтримкою та відновленням українського довкілля. Сьогодні, як ніколи, потрібно об’єднувати зусилля та працювати у спільному напрямку – перемога та екологічне відновлення України", – заявила Юлія Мархель.

Як пластикове забруднення впливає на здоров’я людей

Накопичення пластику завдає найбільшої шкоди довкіллю, а також негативно впливає на здоров’я населення. Наприклад, для того, щоб поліетиленовий пакет "розчинився" у природі, потрібно сотні років. Продукти розпаду пластику токсичні, вони впливають на імунну й ендокринну систему організму, також вони осідають у ґрунтах або забруднюють водні шляхи.

Повідомлялося, що в Україні на переробку йде лише 6% із 40 тисяч тонн пластику. Для прикладу, у країнах Європи рівень утилізації сягає 70%.

Зазначається, що збільшення виробництва й використання пластику за останні 20 років призвело до збільшення захворювань ендокринної системи від наявних у ньому хімічних речовин (основні - стійкі органічні забруднювачі), це так звані ендокринні руйнівники. Також із пластиковим забрудненням причинно пов’язують збільшення кількості вроджених дефектів у хлопчиків, безпліддя, проблеми репродуктивного здоров’я у чоловіків, рак та нейроповедінкові порушення.

Повністю відмовитись від пластикових виробів та поліетиленових пакетів поки, на жаль, не вийде, та кожен з нас може позбутися "пакетної залежності": обирайте екоторбинки та паперові пакети, деякі продукти зважуйте без пакетів (банани, наприклад), відмовтеся від поліетиленових пакетів для сміття (є альтернатива - біопакети).

У Світовому банку прогнозують, що в умовах швидкого зростання кількості населення та урбанізації щорічне утворення відходів збільшиться на 73% порівняно з рівнем 2020 року до 3,88 мільярда тонн у 2050 році.

У країнах із низьким рівнем доходу понад 90% відходів часто викидається на нерегульовані звалища або спалюється. Така практика призводить до серйозних наслідків для здоров'я, безпеки та довкілля. Неправильне зберігання відходів слугує живильним середовищем для переносників хвороб та сприяє глобальній зміні клімату за рахунок утворення метану.

У погіршенні екологічної ситуації найчастіше звинувачують різноманітні підприємства, які викидають у повітря шкідливі речовини. Дійсно, підприємства найбільше забруднюють довкілля, але не тільки вони є винуватцями екологічних проблем. Кожен з нас робить свій "внесок" у цю справу, не сортуючи сміття, забруднюючи довкілля пластиком. 

Тож Всесвітній день прибирання - ще одна чудова нагода, щоб нагадати про необхідність сортувати сміття, мінімізувати використання пластику та поліетиленових пакетів, дбати про довкілля. Ви можете "озброїтися" мішком та рукавичками й прибрати сміття на рівні своєї прибудинкової території, вулиці чи району! 

Інші новини