
З потеплінням ризик ботулізму зростає — як уберегтися
З приходом теплих днів багато хто планує пікніки, відпочинок на природі чи подорожі. Проте варто бути особливо обачними з продуктами домашнього виробництва — домашніми паштетами, вʼяленою рибою, мʼясом й консервацією. В Україні зафіксовано зростання кількості випадків підозри на ботулізм.
Ситуація у 2025 році
За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України протягом 2025 року в Україні з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (з них в 1 людини діагноз не підтвердився
). Пацієнтів госпіталізували у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Київській областях та у Києві. Усі отримують необхідну медичну допомогу.
Із потеплінням кількість випадків хвороби зростає: лише у квітні з підозрою на ботулізм зафіксували 15 випадків.
Причиною хвороби в більшості випадків стали продукти домашнього виробництва — домашні м’ясні консерви, вʼялена риба та мʼясо.
У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість.
Що таке ботулізм?
Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.
Найнебезпечнішими продуктами є:
- Домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів
- В’ялена або копчена риба, виготовлена без дотримання санітарних норм
- Домашні паштети та ковбаси
Як діє токсин?
Ботулотоксин блокує передачу сигналів до м’язів, що викликає їхній параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим важчими будуть симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може загинути без своєчасної медичної допомоги.
Основні симптоми ботулізму
Перші прояви виникають зазвичай протягом 12–36 годин після вживання зараженої їжі:
- М’язова слабкість, утруднене дихання
- Відчутна сухість у роті
- Погіршення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима
Як убезпечити себе та близьких?
- Відмовтеся від домашніх м’ясних консервів, паштетів, в’яленої та копченої риби невідомого походження.
- Вибирайте лише сертифіковану продукцію.
- Зберігайте м’ясні та рибні продукти обов’язково в холодильнику.
Якщо ви підозрюєте ботулізм:
- Не зволікайте — негайно зверніться до лікаря.
- Повідомте медиків про можливе вживання домашніх консервів або риби.
- Не займайтеся самолікуванням.
Поширюйте цю інформацію серед друзів і рідних — це може врятувати життя.