Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фото - Армія.Інфо
08.06.2023
12:05

Заходи при підтопленні

У зв’язку з підтопленням помешкань, сільськогосподарських угідь, джерел водопостачання, криниць, Центр громадського здоров'я розробив перелік заходів запобігання виникнення інфекційних захворювань:

1. Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою

Позбудьтесь від усіх таких продуктів, у тому числі від консервації, яка була затоплена водою та була пошкоджена.

2. Для харчування використовуйте лише продукти гарантованої якості

Під час приготування їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом. Слід вживати тільки свіжоприготовану їжу.

3. Перед їдою обов’язково ретельно мийте руки з милом

Також руки можна обробляти антисептиками або протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.

4. Ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць!

У наслідок підтоплення у такі джерела водопостачання могли потрапити збудники інфекційних хвороб зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ, а також небезпечні для здоров’я і життя хімічні речовини. У разі відсутності постачання якісної привезеної води, для пиття можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою, у тому числі для господарських потреб.

Способи знезараження води в домашніх умовах:

  • Кип'ятіння - найнадійніший спосіб знезараження води в умовах виживання.

Кип'ятити воду варто протягом 10 хвилин, після чого дати їй відстоятись та обережно злити, незбовтуючи осад. Чим довше кип'ятити воду, тим більше патогенів буде знищено. Зберігайте кип'ячену воду у закритій тарі. Відстояну кип'ячену воду за можливістю варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра води.

  • Таблетки з активним хлором

Існують спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Тривалість очищення може зайняти від 30 до 60 хвилин. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та великий термін придатності. Уважно вивчіть інструкцію, на який об'єм води засіб розрахований.

  • Йод

Спиртовий розчин йоду використовують як метод знезараження води у крайніх випадках.

На літр води достатньо 3-4 краплі спиртового розчину йоду. Після знезараження йодом за можливості варто профільтрувати воду через побутовий фільтр. Перш ніж пити, потрібно зачекати до години часу. Така вода може мати характерний смак, але так ви уникнете зневоднення.

  • Активоване вугілля

Метод дозволяє прибрати неприємний запах води, незначні домішки та шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити (для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезараження води  у такий спосіб триває щонайменше 8 годин. 

5. Не використовуйте одяг, що був забруднений при підтопленні без попереднього прання та дезінфекції

6. Усе майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції

Просушить будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду, домашніх речей та прилеглої до будинку території своїми силами або за допомогою територіальних установ, що надають відповідні послуги.

7. У разі підозри на захворювання - терміново зверніться за медичною допомогою!

Симптоми, які можуть свідчити про інфекційні захворювання: підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, блювота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.). Терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого закладу охорони здоров'я, не займайтесь самолікуванням!

8. Дізнайтеся у місцевих органах влади контакти організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Інші новини