Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зберігаймо психологічну стійкість: три стратегії
11.09.2023
17:57

Зберігаймо психологічну стійкість: три стратегії

Питання збереження ментального здоров’я дуже важливе, особливо в умовах повномасштабної війни. Саме тому Міністерство охорони здоров’я разом з партнерами розповідає про три стратегії психологічної стійкості.

У МОЗ у межах четвертого епізоду майстер-класу "Твоє ментальне здоровʼя" навели три стратегії психологічної стійкості стоїків – однієї з найвпливовіших філософських шкіл античності. 

1. Стратегія контролю. Ми не можемо змінити минуле, адже це поза нашим контролем, на це ми марно витрачаємо емоційні сили. Ми здатні вплинути тільки на те, що відбувається тут і зараз. Тому, радять у МОЗ, треба зосередити увагу й зусилля там, де у нас є максимум контролю, - так ви заощадите масу часу, сил і нервів. Ми можемо контролювати тільки свою поведінку, але не її результати, не кажучи вже про результати поведінки інших людей. Це дає нам здатність приймати те, що відбувається. 

2. Стратегія ставлення. Ми не можемо змінити природу речей, проте нам під силу змінити своє ставлення до них. Ви не контролюєте те, що думають інші люди, що буде попереду, але контролюєте своє ставлення до того, що відбувається. Потрібно дивитися в обличчя реальності: вміти зберегти розум у разі смерті близької людини чи пережити розставання.Визнавши цю реальність, ми розуміємо, що повинні насолоджуватися любовʼю наших близьких і спілкуванням з ними, коли це можливо. 

3. Вдосконалення своїх чеснот - мужності, опори на себе, здатності бути собою і робити все від вас залежне. У цьому контексті у МОЗ нагадують, що кожному важливо знайти опору у самому собі: якщо всередині тебе є опора, то неважливо, що відбувається, ти завжди будеш на місці. Крім того, важливо зберегти самоповагу незалежно від обставин. Також використовуйте життєві негаразди як тренувальний майданчик для виховання характеру.

Як розвинути свої чесноти: п’ять вправ

Ось практичні вправи, які мають на меті розвинути у нас чотири чесноти: мудрість, мужність, справедливість, помірність.

  • Аналізуйте свої враження, тобто первинні реакції на події, людей та сказані ними слова. Так ви зможете уникнути поспішних реакцій та дати собі простір для обдумування, а далі вже - діяти.
  • Нагадуйте собі про тлінність буття. Цінуйте кожну проведену з близькими хвилину, будьте з ними тут і зараз. Пам’ятайте про те, що люди, до яких ми глибоко привʼязані, можуть залишити нас у будь-яку хвилину без попередження. 
  • Завжди робіть застереження. Іноді, задумавши якусь справу, ми розуміємо, що все йде зовсім не так, як планувалося. Тож умійте визнати: інколи обставини не на нашу користь, навіть якщо ми намагаємося з усіх сил. 
  • Дивіться на ситуацію збоку. Памʼятайте, що ми відчуваємо, почувши про нещастя інших. Умійте співпереживати та співчувати іншим людям, як самому собі. Нещастя неминучі, у Всесвіті немає улюбленців. Тому, коли настає наша черга прийняти удар, ми миттєво нагадуємо собі, що подібне відбувалося практично з усіма, тож ми не виняток. Це допоможе вам ставитися до всього з великим спокоєм і незворушністю.
  • Розмірковуйте про кожен пройдений день. Можете записувати свої роздуми у щоденник: де я проявив слабкість, чого я боявся, у чому став кращим і т.д. Так ви будете зосереджуватися на найбільш значущих подіях дня й виносити уроки з цього досвіду. 

"Ці глибокі стратегії стоїків здатні  змінити ваше життя, адже це не лише практичні стратегії, а й зміна мислення та свого ставлення до будь-якої ситуації. Ці стратегії потрібно постійно практикувати, якщо ви хочете вільно ними володіти і бути готовими до будь-яких складних ситуацій у житті", - зазначають у Міністерстві охорони здоров’я.

Майстер-клас підготувало МОЗ України разом із партнерами – представництвом ВООЗ в Україні, компанією “Освіта ХХІ століття" та агентством відеоконтенту "16x9". 

 

Інші новини