Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вчасне діагностування вірусних гепатитів є дуже важливим, оскільки завдяки розпочатому лікуванню можна попередити розвиток захворювань і серйозні ураження печінки.
26.08.2020
13:21

Зробити тест на вірусні гепатити варто хоча б раз протягом життя

В Україні близько 1,3 млн людей інфіковано гепатитом С, а гепатитом В — понад 500 000.

Вірусні гепатити В і С надзвичайно небезпечні. Близько 80% випадків цирозу та гепатоцелюлярної карциноми зумовлено саме цими типами вірусних гепатитів.

Вчасне діагностування вірусних гепатитів є дуже важливим, оскільки завдяки розпочатому лікуванню можна попередити розвиток захворювань і серйозні ураження печінки.

Зробити тест на вірусні гепатити варто хоча б раз протягом життя. Водночас, зважаючи на те, що ризиків інфікуватися доволі багато, варто тестуватися після ситуацій, під час яких міг відбутися контакт з інфікованою кров’ю.

Хоча б раз у рік варто тестуватися:

  • чоловікам, які мають секс із чоловіками;
  • працівникам і працівницям комерційного сексу;
  • людям, які споживали/споживають наркотики ін’єкційно та/або інтраназально;
  • людям, які мали/мають статевого партнера/побутові контакти (проживали чи проживають спільно з тим, у кого вірусний гепатит), мали або мають контакт із людиною з вірусним гепатитом;
  • людям із симптомами, ознаками, лабораторними маркерами вірусного гепатиту, серед яких цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома, підвищені показники функцій печінки нез’ясованої етіології, відхилення у функції органів шлунково-кишкового тракту, виявлені за результатами ультразвукового дослідження;
  • людям, які коли-небудь проходили процедуру гемодіалізу чи перебувають на гемодіалізі;
  • людям, які отримували донорську кров та/або її компоненти;
  • медичним працівникам, діяльність яких передбачає процедури із ризиком інфікування (інвазійні, та/або контакти з біологічними рідинами, що можуть містити зразки вірусу);
  • працівникам служб надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів у разі поранення гострими інструментами чи потрапляння на слизові оболонки крові, що потенційно може містити вірус гепатиту С;
  • людям, які живуть з ВІЛ;
  • людям, які перебували в установах виконання покарань;
  • людям, які мають татуювання, пірсинг;
  • людям, які мали маніпуляції, пов’язані з контактом з кров’ю та порушенням цілісності шкіри, в медичних та немедичних закладах, у випадку якщо є підозра щодо недотримання заходів з інфекційного контролю;
  • людям, які протягом поточного року мали стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції, пов’язані із контактом з кров’ю більше одного разу.

Кожен, хто підписав декларацію із сімейним лікарем, може безплатно пройти швидкий тест на діагностування вірусних гепатитів.

Безкоштовно можна протестуватися у недержавній громадській організації (якщо ви належите до групи ризику, яку обслуговує ця організація).

Безкоштовне тестування на вірусні гепатити відбувається під час кожного донорського здавання крові.

Тестування у приватних діагностичних центрах — платне.

Експрес-тести можна придбати в аптеках, проте не рекомендовано тестуватися самостійно. Тестування потребує певних навичок. Крім того, робити тест самотужки не варто через високий ризик неправильної інтерпретації. Під час отримання результатів поруч має бути спеціаліст, який підтримає емоційно і пояснить подальші дії.

У разі негативного результату обстеження вам нададуть інформацію щодо методів профілактики, яких необхідно дотримуватися, щоб попередити інфікування в подальшому.

У разі отримання сумнівного або некоректного результату вам запропонують повторний скринінг із використанням іншого швидкого тесту.

У разі позитивного результату необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або гастроентеролога, який спрямує на додаткове обстеження для підтвердження діагнозу.

Якщо результат підтверджувальної діагностики — позитивний, слід пройти додаткові обстеження, щоб з’ясувати стан печінки. Також лікар скерує для подальшого лікування.

Вірусний гепатит С — виліковний. Вірусний гепатит В потребує довічного лікування. Водночас, проти нього існує вакцина. Вакцини проти вірусного гепатиту С наразі немає.

Інші новини