Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Звернення Центру громадського здоровʼя України до волонтерів та організацій, які навчають тактичній медицині
23.12.2022
13:12

Звернення Центру громадського здоровʼя України до волонтерів та організацій, які навчають тактичній медицині

Військові дії збільшили ризики зростання рівня розповсюдженості інфекційних хвороб, в тому числі спричинених збудниками з антимікробною резистентністю — АМР.

Для військових це вкрай небезпечно, адже їм просто не зможуть надати медичної допомоги! Військові-пацієнти з супербактеріями також не зможуть лікуватися за кордоном, а перебуватимуть в ізоляційних боксах і втрачатимуть час одужання!

Цього можна уникнути — перестати вживати антибіотики без потреби. І на це ми можемо вплинути.

Про все детальніше: 

Протидія АМР — дуже тривалий і ресурсозатратний процес, який не так серйозно потребує фінансів, як раціонального використання антимікробних препаратів.

Серед основних факторів, які сприяють підвищенню розповсюдженню мікроорганізмів з АМР в період військових дій:

  • Обмеженість доступу до медичної допомоги створює передумови до самолікування антибіотиками.  Самолікування може бути невиправданим — наприклад, при вірусних інфекційних хворобах. Нецільовим — використання антибіотиків широкого спектра дії або групи резерву для лікування неускладнених бактеріальних інфекційних хвороб та без дотримання тривалості приймання.
     
  • Відсутність умов для дотримання правил загальної гігієни, гігієни рук, респіраторної гігієни та етикету кашлю.
     
  • Зменшення доступу медичних працівників до проведення діагностичних досліджень, зокрема з метою визначення збудника інфекційної хвороби та чутливості до антибактеріальних лікарських засобів.

До закінчення бойових дій неможливо повністю усунути вищезазначені фактори, однак вже сьогодні ми здатні щонайменше призупинити розповсюдження мікроорганізмів з резистентністю.

Антибіотики — критично важливі лікарські засоби, якими повинно бути забезпечено населення у фронтових і прифронтових зонах, а також наші герої та геройки військовослужбовці.

Однак, далеко не всі антибіотики потрібні в зоні бойових дій. Згідно з класифікацією, антибіотики поділяються на антибіотики «доступу», «спостереження» та «резерву». 

Антибіотики «доступу» лікують найбільш поширені 35 бактеріальних хвороб людини, серед яких запалення верхніх і нижніх дихальних шляхів: отити, бронхіти, пневмонії, кишкові інфекції, інфекції шкіри та підшкірної клітковини, сечостатеві інфекції та інші.

Слід зазначити, що до групи антибіотиків «доступу» входять антибіотики, які слід використовувати для профілактики інфекційних ускладнень при вогнепальних, мінно-вибухових та інших ураженнях воєнного часу: 

(цефазолін, амоксицилін + клавуланова кислота, кліндаміцин, метронідазол).

Антибактеріальні препарати групи «спостереження», окрім того, що несуть ризики розвитку резистентності при нераціональному використанні, є препаратами вибору для лікування пацієнтів у стаціонарі. Споживання антибіотиків цієї групи на догоспітальному етапі скоріше не допомагає пацієнту, а спричиняє ризики у випадку необхідності продовження лікування у стаціонарних умовах — змушує лікарів призначати антибіотики групи «резерву».

Антибактеріальні препарати групи «резерву» або антибіотики «останньої надії» — це останній шанс пацієнта, що має тяжку бактеріальну інфекцію на виліковування, а іноді й життя. Використання їх поза межами закладу охорони здоров’я — це, без перебільшення, загроза національній безпеці!

Таке недбале застосування даної групи антибіотиків може призвести до появи так званих «супербактерій», що не чутливі до будь-яких лікарських засобів, а, отже, здатних спричинити надзвичайні події в сфері громадського здоров’я, призвести до величезної кількості смертей серед населення і військовослужбовців.

Центр громадського здоровʼя України висловлює свою подяку усім волонтерським організаціям!
Ми звертаємось до вас  з проханням доставляти  населенню та військовим виключно антибіотики із групи «доступу».

Також ми дякуємо усім організаціям, які проводять навчання з тактичної медицини, і звертаємось з проханням рекомендувати слухачам використовувати з метою профілактики бактеріальних ускладнень антибіотики групи «доступу»:

цефазолін, амоксицилін + клавуланова кислота, кліндаміцин (при алергії на пеніциліни), метронідазол (при ураженні черевної порожнини).

Повний список антибіотиків «доступу»https://bit.ly/3GekMHq

Роман Колесник, керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ.

Інші новини