Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
40 фахівців сфери громадського здоров’я завершили навчання за програмою "Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна" 
27.10.2023
13:12

40 фахівців сфери громадського здоров’я завершили навчання за програмою "Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна" 

24 жовтня 2023 року відбулася урочиста церемонія, присвячена завершенню навчання п’ятої та шостої когорт резидентів освітньої програми "Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна" (ІЕС) базового рівня з підготовки польових епідеміологів.

На заході були присутні заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, генеральний директор Центру громадського здоров’я Людмила Черненко, завідувач відділу професійних компетенцій ЦГЗ Дмитро Столяренко, заступник радника резидентів програми ІЕС просунутого рівня – Богдан Веровчук, ментори та тренери програми ІЕС Тетяна Новак, Тетяна Бондаренко, Світлана Ковальова.

40 випускників отримали сертифікати про завершення базового рівня програми ІЕС.

Програма ІЕС впроваджена в Україні з 2018 року Центром громадського здоров'я за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та міжнародних партнерів.

Програма підготовки польових епідеміологів сприяє розбудові та зміцненню кадрового потенціалу сфери громадського здоров’я на національному, регіональному та місцевому рівнях; покращує контроль за захворюваннями; допомагає протидіяти спалахам інфекційних хвороб, отримувати достовірні дані про стан здоров’я населення, проводити епідеміологічні дослідження за пріоритетними напрямками.

В Україні реалізуються 2 рівні програми ІЕС: з 2018 року - дворічний просунутий (Advanced) та з 2021 року - тримісячний базовий (Frontline).

За п’ять років заснування програми ІЕС в Україні успішно завершили навчання на просунутому рівні 43 резиденти трьох когорт і продовжують навчання 32 резиденти четвертої та п’ятої когорт.

На базовому рівні програми ІЕС завершили навчання 108 резидентів шести когорт.

Серед випускників та резидентів програми ІЕС є фахівці з різних міністерств та відомств, зокрема, закладів Міністерства охорони здоров’я, Держпродспоживслужби, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Держприкордонслужби, медичних університетів.

Суттєвою частиною програми ІЕС, крім семінарів в аудиторії, є польові активності, такі як реагування на надзвичайні ситуації в сфері громадського здоров'я, включаючи розслідування спалахів, а також проведення запланованих епідеміологічних досліджень.

З початку 2023 року резиденти програми ІЕС здійснили декілька польових виїздів для участі у дослідженнях, зокрема резиденти п’ятої та шостої когорт базового рівня програми ІЕС відвідали Чернівці та Львів з метою вивчення практики призначення антибіотиків у визначених медичних закладах.

 

 

Інші новини