Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Аварія на каналізаційному колекторі у Житомирі: ЦГЗ нагадує, як зробити воду безпечною для вживання
03.11.2023
22:07

Аварія на каналізаційному колекторі у Житомирі: ЦГЗ нагадує, як зробити воду безпечною для вживання

3 листопада після 15:00 місто Житомир було повністю відключене від водопостачання через аварію на каналізаційному колекторі. Близько 21:00 водоканал розпочав подачу води.

Центр громадського здоров’я нагадує, що після відновлення водопостачання варто з обережністю використовувати воду й пам’ятати, що будь-яку небутильовану потрібно кип’ятити!

Насамперед варто оцінити воду за кольором та запахом: вона не повинна бути забарвленою, від неї не має бути хімічного, бензинового або іншого неприємного чи підозрілого запаху. 

Зараз головне дотримуватись простого правила: пийте бутильовану воду або ж кип’ячену! 

ЦГЗ нагадує прості способи, як можна очистити воду. Процідіть її крізь чисту тканину; дайте воді відстоятися; відфільтруйте; продезінфікуйте - найпростішим способом є кип’ятіння.

Виконавши ці етапи, можна очистити воду з будь-яких джерел, зокрема й з-під крана.

Пам’ятайте, що кип’ятіння води - найнадійніший спосіб знезаразити її. Кип'ятити воду варто протягом 10 хвилин, після чого дати їй відстоятись та обережно злити, не збовтуючи осад. Чим довше кип'ятити воду, тим більше патогенів буде знищено. Зберігайте кип'ячену воду у закритій тарі. Відстояну кип'ячену воду за можливістю варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра води.

Також очистити воду можна за допомогою активованого вугілля. На 1 літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити (для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезараження води  у такий спосіб триває щонайменше 8 годин. 

Інші новини