Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ відвідав Івано-Франківський ЦКПХ
11.09.2023
09:04

Catch-up кампанія з вакцинації дітей проти кору: представники ЦГЗ відвідали Івано-Франківський ЦКПХ

Представники Центру громадського здоров'я відвідали Івано-Франківський центр контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) й обговорили питання координації проведення "наздоганяючої вакцинації" проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

В обговоренні брали участь керівник відділу імунізації Центру громадського здоров’я Андрій Пашинний, генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю на профілактики хвороб Руслан Савчук, заступниця генерального директора з питань дослідження біологічних факторів Тетяна Джус та начальниця відділу імунопрофілактики, регіональна координаторка з вакцинації проти КПК Марта Локатир, а також в.о. директора Департаменту охорони здоров'я області Володимир Дзьомбак.

"Зважаючи на те, що в Україні існує високий ризик спалаху кору, питання вакцинації дітей є дуже важливим. Сьогодні вакцина КПК є в усіх регіонах України, вона доступна і безкоштовна. Діти, які пропустили щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, мають бути вакциновані найближчим часом, бо це – безпека їхнього здоров'я. Для створення колективного імунітету принаймні 95% осіб повинні отримати дві дози вакцини. Важливою є сумісна робота Центрів контролю та профілактики хвороб, департаментів охорони здоров'я, освітян та надавачів медичних послуг в інформуванні і попередження населення про кору і необхідність щеплень", — підкреслив Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації Центру громадського здоров'я. 

Крім того, під час візиту Андрій Пашинний відвідав КНП "ЦПМКДД" Івано-Франківська та один із його структурних підрозділів – міську дитячу поліклініку. 

Нагадаємо, що кір – це небезпечне інфекційне захворювання, яке має тяжкий перебіг. Щоб уникнути інфікування рекомендується вакцинувати дитину.  Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати дві дози вакцини: в 12 місяців та у 6 років. 

Наразі в Україні триває загальнонаціональна кампанія вакцинації проти кору дітей, які пропустили планове щеплення за Національним календарем щеплень  з будь-яких причин, зокрема через активні бойові дії або карантин у зв’язку з COVID-19. Метою кампанії стала вакцинація 260 тисяч дітей віком від 2 до 17 років, які до цього часу не мали щеплень. 

Інші новини