Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я та GFA Consulting Group співпрацюватимуть задля профілактики та контролю за НІЗ
02.03.2021
18:14

Центр громадського здоров’я та GFA Consulting Group співпрацюватимуть задля профілактики та контролю за НІЗ

2 березня Центр громадського здоров’я та GFA Consulting Group GmbH підписали меморандум про співпрацю в рамках Україно-Швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні».

Мета проєкту — покращити ситуацію у сфері профілактики та контролю за неінфекційними захворюваннями, а також зменшити тягар хвороб, запобігти передчасній смертності та підвищити тривалість життя чоловіків і жінок в Україні завдяки запровадженню інтегрованого підходу до профілактики та лікування неінфекційних захворювань.

Центр громадського здоров’я — один з основних партнерів проєкту. У рамках співпраці сторони будуть надавати експертну підтримку та технічну допомогу у сфері профілактики та контролю НІЗ, а також співпрацюватимуть у напрямах:

  • розробки навчальних матеріалів та проведення тренінгів;
  • розробки регуляторних документів та професійних інструментів;
  • проведення опитувань та досліджень.

Проєкт впроваджують GFA Consulting Group GmbH, Університетські клініки Женеви, БФ «Здоров’я жінки і благополуччя сім’ї» та Be-it Health за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва. Чинна фаза проєкту триває з листопада 2020 року до жовтня 2024 року.

Нагадуємо, що неінфекційні захворювання (НІЗ) — це хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, мають тривалий перебіг і повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне і фізичне здоров’я (серцево-судинні, онкологічні захворювання, цукровий діабет, хронічні захворювання легень, психічні розлади). НІЗ є результатом поєднаного впливу генетичних, фізіологічних, екологічних і поведінкових чинників.

Основними причинами розвитку НІЗ є метаболічні фактори ризику (підвищення артеріального тиску, рівня глюкози, холестерину, надлишкова вага та ожиріння), поведінкові фактори (споживання тютюну й алкоголю, нездорове харчування, недостатня фізична активність) і фактори навколишнього середовища (забруднення повітря та інші).

В Україні НІЗ є причиною близько 90% усіх смертей, найбільше з яких припадає на серцево-судинні захворювання

Інші новини