Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я залучає кращих міжнародних експертів для вдосконалення мережі з діагностики туберкульозу
12.08.2024
16:16

Центр громадського здоров’я залучає кращих міжнародних експертів для вдосконалення мережі з діагностики туберкульозу

На запрошення Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Україну відвідав міжнародний експерт Супранаціональної лабораторії з діагностики туберкульозу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Євгеній Сагальчик (Гаутінг, Німеччина). Під час візиту Євгеній Сагальчик відвідав лабораторії з діагностики туберкульозу закладів Міністерства охорони здоров’я та Державної кримінально-виконавчої служби України. 

У лабораторіях Євгеній Сагальчик провів оцінку якості роботи, звертаючи увагу на використання сучасних методів діагностики туберкульозу, дотримання стандартів безпеки та ефективність лабораторних процесів. Він також надав рекомендації щодо вдосконалення робочих процесів та підвищення рівня кваліфікації персоналу.

Під час відвідування ЦГЗ та закладів охорони здоров’я особливу увагу було приділено впровадженню нових методів діагностики, рекомендованих ВООЗ. Євгеній Сагальчик відзначив високий рівень підготовки українських фахівців та підкреслив важливість міжнародної співпраці у боротьбі з туберкульозом.

Візит до КНП Київської обласної ради «Київський обласний спеціалізований медичний центр» був спрямований на оцінку організації лабораторної діагностики туберкульозу в регіоні.

В ДУ «Збаразька виправна колонія №63» експерт ознайомився з особливостями діагностики та лікування туберкульозу в умовах пенітенціарної системи. Він надав рекомендації щодо поліпшення умов праці та підвищення ефективності діагностичних процедур.

В рамках візиту Євгеній Сагальчик та завідувачка сектору діагностики туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ України Наталія Кампос-Родрігес провели практичний тренінг для лабораторних фахівців регіональних мікробіологічних лабораторій з діагностики ТБ щодо посилення лабораторної діагностики туберкульозу, включаючи оновлення програми зовнішньої оцінки якості.

На тренінгу обговорювались оновлені рекомендації ВООЗ з діагностики туберкульозу. Йшлося, зокрема, про нові методи і підходи, які можуть бути впроваджені в українських лабораторіях.

Також було представлено результати пілотного проекту щодо впровадження зовнішньої оцінки якості для молекулярно-генетичних методів діагностики туберкульозу, використовуючи штучне мокротиння. 

Учасники тренінгу мали змогу виконати практичну роботу з оцінки використання молекулярних тестів та ознайомитися з практичними аспектами інтерпретації результатів тестування. 

Крім того, було представлено оновлений інструмент показників якості для оцінки ефективності послуг з діагностики туберкульозу, який допоможе лабораторіям підвищити точність і надійність результатів.

Інші новини