Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тренінги для лікарів пройшли у Львові за підтримки ВООЗ та ЦГЗ
19.09.2023
15:00

ЦГЗ спільно з ВООЗ проведуть тренінги з комунікації для медичних працівників

В 10 областях країни пройдуть каскадні тренінги для медичних працівників різної місцевості щодо спілкування з пацієнтами на тему вакцинації проти COVID-19 та календарних щеплень. Тренінги відбудуться за організації Центру громадського здоров’я та бюро ВООЗ в Україні.

У межах підготовчого етапу у вересні відбувся великий зʼїзд тренерів під наставництвом дитячого імунолога Ярини Романишин та епідеміологині Оксани Пушкарьової, який мав на меті покращити навички побудови довіри між лікарем та пацієнтом та  відпрацювати навички  мотиваційного інтерв’ю щодо щеплень за ініціативи медичного працівника. Серед учасників – лікарі первинної медико-санітарної допомоги. 

Учасники заходу обговорили:

  • як побудувати довіру між лікарем та пацієнтом.
  • інструменти ефективної комунікації щодо вакцинації від COVID-19 та ризиків, пов’язаних з її відсутністю.
  • засади ефективної комунікації  з пацієнтом та алгоритм реагування на відмову від вакцинації. 

"Під час пандемії COVID-19 ми мали хороші показники вакцинації. Це зумовлено тим, що у людей був страх захворіти та страх померти від нового захворювання. Наразі ми спостерігаємо значне зниження темпів імунізації, оскільки пріоритети населення значно змістились з початком повномасштабного вторгнення. Але COVID-19 нікуди не зник, більше того - ми продовжуємо фіксувати летальні випадки. Щеплення проти COVID-19 передбачене у  Національному календарі профілактичних щеплень та залишається доступним і безоплатним для усіх українців, — розповідає Андрій Пашинний, завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров'я, — Проведення тренінгів для медичних працівників покликані актуалізувати тему вакцинації, навчити їх принципів ефективної комунікації з пацієнтами, аби покращити показники імунізації населення та збільшити охоплення колективного імунітету від цього захворювання". 

За результатами зустрічі  учасники здобули необхідні навички для проведення навчальних тренінгів з комунікацій для медичних працівників у своїх регіонах. Планується здійснити  понад 50 тренінгів протягом вересня-жовтня 2023 року по всій Україні. До заходів будуть долучатись також фахівці з імунізації Центрів контролю та профілактики хвороб. 

Інші новини