Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Четверта щорічна зустріч Групи впровадження Глобального Фонду
29.09.2016
13:23

Четверта щорічна зустріч Групи впровадження Глобального Фонду

Четверта щорічна зустріч Констіт'юенсі, що представлена ключовими регіонами діяльності грантів Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, відбулася у м. Найробі, Кенія, 20-24 вересня 2016 року за участі членів Правління та Секретаріату ГФ.

Групу впровадження формують представники 10 виборчих груп різних регіонів та громадського сектору: громади; НУО розвинених країн; НУО країн, що розвиваються; Східної та Південної Африки; Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА); Східного Середземномор’я; Латинської Америки; Південно-східної Азії, Західної та Центральної Африки та Західного тихоокеанського регіон. Згідно з регламентом, кожні два роки проходять вибори Голови Групи впровадження та його заступника, які представляють державний та  неурядовий сектори із виборчих груп різних регіонів світу. У  2015 році, Головою було обрано представника неурядового сектора із Кенії Алана Малече, а заступником, відповідно, представника державного сектору із виборчої групи СЄЦА - директора УЦКС професора Наталію Нізову.

Метою щорічних стратегічних зустрічей Групи впровадження є визначення ключових та проблемних питань, актуальних для країн-імплементаторів грантів Глобального фонду, пропозиції до яких згодом виносяться на розгляд  засідання найвищого керівного органу ГФ – Правління. Важливість даного засідання  визначалається процесами реформуванням Глобального фонду, пов’язаними з впровадженням Політики зі Стійкості, Переходу та Співфінансування (STC Policy).

Зустріч у Найробі проходила у форматі робочих дискусій та панельних сесій, фасилітаторами яких були  віце-голова Правління Глобального Фонду Аіда Куртовіч (Боснія і Герцеговина), члени Правління та Комітетів Секретаріату, а також заступник та голова Групи впровадження.

У рамках обговорення, присвяченого проблемам країн, де вже завершено  або планується  завершення фінансової підтримки з боку ГФ, було презентовано досвід України із впровадження грантів Глобального фонду   ризики щодо сталості програм протидії ВІЛ/СНІДу і туберкульозу, пов’язані з новими викликами у країні. Досвід Балканських країн представила член правління ГФ від   регіону СЄЦА Ана Філіповська (Македонія).

Учасники зустрічі обговорили Дорожню карту – стратегію розвитку і дяльності Групи впровадження та затвердили індикатори щодо охоплення ключових груп населення, гендеру та прав людини.

Було визначено, що для досягнення відповідних показників необхідно розширити програмну діяльність ГФ у країнах з середнім рівнем доходу, у тому числі в Україні. Особливий акцент у рамках впровадження активностей поставлено на ефективність використання грантових коштів.

Після зустрічі у Кенії кожна регіональна виборча група більш детально обговорить проблемні питання в рамках внутрішніх засідань. Члени виборчої групи від країн Східної Європи та Центральної Азії зустрінуться для обговорення  5-6 листопада 2016 року в м. Баку (Азербайджан).

Спільна узгоджена  позиція Групи впровадження буде представлена на засіданні Правління Глобального фонду 16-17 листопада 2016  року в м.Женева, Швейцарія.

Інші новини