Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому небезпечно курити кальян
16.07.2021
17:50

Чому небезпечно курити кальян

Гуляючи набережною, зазираючи у вікна ресторанів інколи може виникати бажання покурити кальян. Це ж так модно і доступно. Літні тераси кафе, майданчики біля річок без жодних докорів сумління демонструють наявність цих засобів для куріння.

Кальян (наргіле, шиша, хука) — пристрій для куріння, у якому дим пропускається через рідину, де він фільтрується та охолоджується, проте така «фільтрація» не дає змогу нейтралізувати шкідливі речовини, що містяться у диму. Кальяни можуть бути з тютюном або без, містити ароматизатори та різні смакові домішки, а часом і наркотичні речовини.

Куріння кальяну стає все більш популярним, особливо серед молоді. Результати опитування ESPAD, 2019 (стор. 23), показали, що 32,2% молодих людей віком 14–17 років мають такий досвід.

З чим пов’язана популярність кальяну?

  • є ароматизований тютюн (маасел), що має приємний смак;
  • куріння кальяну рекламується, як спосіб розслабитися та гарно провести час;
  • деякі заклади громадського харчування сприяють курінню кальяну (бари, ресторани тощо);
  • хибне уявлення про те, що куріння кальяну не шкодить здоров’ю.

Попри те, що Закон України №4844 забороняє куріння кальянів у ресторанах, недобросовісний бізнес може нехтувати цим заради збільшення прибутку.

Курити кальян небезпечно для здоров’я! Пояснюємо чому.

За даними ВООЗ, одна година куріння кальяну еквівалентна приблизно 100 викуреним сигаретам. За таких умов в організм людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування з можливими запамороченнями тощо. Через це після куріння кальяну небезпечно сідати за кермо. Крім цього, куріння кальяну із тютюном може призвести до нікотинової залежності. Ця речовина, як відомо, стимулює онкологічні захворювання, негативно впливає на нервову систему, особливо дітей та підлітків.

У людей, які курять кальян, підвищується ризик заразитися інфекційними хворобами, такими як туберкульоз, герпес, гепатит. Від передачі цих захворювань не рятує змінний мундштук, оскільки основні мікроби «живуть» саме у колбі та шлангу. Вони не стерилізуються у громадських закладах після кожного сеансу куріння.

Кальян містить багато шкідливих речовин, зокрема, продуктів від згорання тютюну та вугілля. Кальянний дим підвищує ризики розвитку раку легень, респіраторних хвороб, захворювань ротової порожнини. У вагітних підвищуються ризики для нормального розвитку плоду та передчасних пологів.

Варто знати, що при курінні кальяну у повітря виділяються різноманітні хімічні речовини, зокрема, поліциклічні вуглеводні, що є канцерогенами, чадний газ, тверді часточки, що можуть становити серйозні загрози для людей навколо, які їх вдихають. Тому перебувати у приміщенні, де курять кальян, небезпечно.

Пам’ятайте про небезпеку кальяну, коли наступного разу захочете спробувати його. Відмова від куріння збереже здоров’я не лише вас, але й людей навколо.

 

 

Інші новини