Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
іаіАв
29.12.2023
14:03

Чутливість мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів

Мікроорганізми можуть набувати антимікробну резистентність під селективним тиском зумовленим використанням антимікробних препаратів. Це ускладнює або робить неефективним лікування пацієнтів з інфекціями, викликаними такими збудниками, що є серйозною загрозою для системи охорони здоров’я та потребує оптимізації використання антибактеріальних препаратів.

Окрім того, мікроорганізми володіють природньою резистентністю (нечутливістю) до антимікробних препаратів. Розуміння природньої резистентності мікроорганізмів дозволяє:

1) спеціалістам мікробіологічних лабораторій раціонально використовувати ресурси (не визначати чутливість до антибіотиків щодо яких відома природня резистентність);

2) лікуючим лікарям та фармацевтам клінічним краще та швидше емпірично призначати/ переглядати антибіотики щодо встановлених збудників, коли результати чутливості ще очікуються; використовувати емпірично антибіотики щодо підозрюваного збудника з урахуванням його природньої стійкості.

Природня чутливість/стійкість мікроорганізмів вивчається та встановлена для багатьох збудників. Для спрощення роботи Центром розроблена таблиця «Чутливість мікроорганізмів до антибіотиків».

Довідкова таблиця розроблена у високій роздільній здатності для друку у форматі А1:

https://drive.google.com/file/d/1Q-bmqD8NqYDGHM3w6QXd4vD0q15v4hO0/view

Інші новини