Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦЗГ відвідав дозорні з епіднагляду за грипом регіони
08.09.2023
16:10

ЦЗГ відвідав дозорні з епіднагляду за грипом регіони: результати візиту

Представники Центру громадського здоров‘я відвідали регіони, які визначені як дозорні з епіднагляду за грипом в Україні. Моніторинговий візит здійснений за участі ВООЗ у межах реалізації проєкту "Епідеміологічний нагляд та відповідь на загрозу пташиного та пандемічного грипу з боку національних органів охорони здоров’я поза межами США". 

В Україні дозорними з епіднагляду за грипом та ГРВІ визначено 12 областей: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Рівненська, Сумська, Харківська, Чернівецька, Чернігівська та місто Київ. В системі дозорного епіднагляду задіяно 35 закладів охорони здоров’я, із них 15 займаються епіднаглядом за грипоподібними захворюваннями (далі - ГПЗ), а 20 – епіднаглядом за тяжкою гострою респіраторною інфекцією (далі - ТГРІ). 

Основною метою цих візитів була організаційно-методична допомога закладам охорони здоров’я, що визначені для здійснення дозорного епіднагляду за грипом.  

Регулярні моніторингові візити дають можливість оцінити якість даних на повноту заповнення та врахування всієї кількості пацієнтів, клінічний стан яких підлягає під визначення випадку ГПЗ та ТГРІ, правильність відбору зразків матеріалу від цих пацієнтів. Це дозволяє поліпшити роботу дозорних закладів з налагодження відбору якісних зразків матеріалів від пацієнтів. 

Розуміння впливу грипу служить орієнтиром для вироблення політики та ухвалення рішень про ресурсне забезпечення на регіональному, національному та  глобальному рівнях.

Основними рекомендаціями були:

1. Налагодження співпраці та обміну інформацією між ЦКПХ та закладами охорони здоров’я.

2. Постійне навчання медичних працівників, які в закладі задіяні в системі дозорного епіднагляду за грипом.

3. Правильне використання визначення випадку ГПЗ та ТГРІ.

4. Забезпеченість витратними матеріалами закладів охорони здоров’я для постійного безперервного відбору зразків матеріалу від хворих, які підпадають під визначення випадку ГПЗ та ТГРІ.

Успіх цих моніторингових візитів є свідченням співпраці між CDC, ВООЗ, Центром громадського здоров’я, центрами контролю та профілактики хвороб та закладами охорони здоров’я.

Інші новини