Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
День пам’яті людей, які померли від СНІДу
20.05.2018
10:30

День пам’яті людей, які померли від СНІДу

За ініціативою ВООЗ, третя неділя травня – день, коли світ згадує людей, які померли від СНІДу. Мета цього заходу – привернути увагу до проблеми ВІЛ/СНІДу, профілактики цього захворювання, а також привернути увагу до соціального захисту та підтримки ВІЛ-інфікованих.

За статистикою ВООЗ та ЮНЕЙДС, сьогодні в світі нараховують від 36 до 42 млн людей, яких вразив вірус імунодефіциту людини. Загальна кількість людей, які інфікувалися  ВІЛ від початку зареєстрованої епідемії, складає від 65 до 88 млн людей: понад 39 млн з них пішли з життя через хвороби, пов’язані зі СНІДом.

На сьогодні Україна займає одне з перших місць серед країн Європи за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оціночними даними, на початок 2018 року в Україні проживало 244 тисячі ВІЛ-позитивних людей, а показник поширеності ВІЛ у віковій групі 15-49 років є одним із найвищих серед країн Західної та Східної Європи.

В Україні на 1 квітня 2018 року зареєстровано 143 766  громадян країни, які живуть з ВІЛ та перебувають під медичним наглядом, з них 45 019 хворих з діагнозом СНІД. Усього в період з 1987 року до березня 2018 року зареєстровано 319 976 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 104 443 випадки захворювання на СНІД та 45 775 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

Хоча кількість смертей від СНІДу зменшується, ВООЗ і ЮНЕЙДС характеризують ситуацію з ВІЛ/СНІДом в світі як пандемію. В 26 країнах світу СНІД залишається в п'ятірці головних причин передчасної смерті і непрацездатності. До таких країн належать і Україна. На думку фахівців, змінити ситуацію на краще можливо лише за допомогою розширення доступу людей, які живуть з ВІЛ, до антиретровірусної терапії (АРТ).

Важливо знати, що саме АРТ є надійним методом зупинити ВІЛ та подолати епідемію ВІЛ\СНІДу. Сьогодні ВІЛ не є вироком: вчасне виявлення та лікування є запорукою повноцінного тривалого життя.

Сучасним стандартним підходом для всіх пацієнтів, у яких діагностується ВІЛ, є лікування як мінімум трьома різними антиретровірусними препаратами. Антиретровірусна комбінована терапія не дає вірусу розмножуватися. Це дозволяє імунній системі відновитися, запобігти розвитку СНІДу та супутніх захворювань.

Станом на 01.04.2018 року, в Україні АРТ отримували 91 605 пацієнтів (дані не включають АР Крим, м. Севастополь, непідконтрольні Уряду України території Донецької та Луганської областей) у 330 закладах охорони здоров’я МОЗ та НАМН України (без врахування закладів охорони здоров’я тимчасово окупованих територій АР Крим, м. Севастополь та частини зони проведення ООС).

На сьогоднішній день тривалість життя ВІЛ-інфікованої людини, яка приймає антиретровірусні препарати, не відрізняється від тривалості життя здорової людини того ж віку. Люди з ВІЛ ведуть активне соціальне та професійне життя, створюють міцні сім’ї та народжують здорових дітей. Розпочинати прийом АРТ необхідно якомога раніше, не відкладаючи до моменту появи будь яких симптомів. Наразі антиретровірусна терапія рятує життя і є профілактикою захворювань, пов'язаних з ВІЛ. Якщо людина, яка живе з ВІЛ, приймає антиретровірусні препарати, то ризик передачі ВІЛ до її статевого партнера зменшується на 96%.

За допомогою поширення АРТ у світі кількість смертей, пов'язаних зі СНІДом, вдалося скоротити на 43% з 2003 року.

На сьогодні в Україні майже половина людей, які живуть із ВІЛ, не знають про свій ВІЛ-позитивний статус.

Свій статус перевірити доволі просто: це можна зробити у сімейного чи дільничного лікаря, в кабінетах «Довіра», мобільних амбулаторіях, кабінетах громадських організацій чи самостійно, придбавши швидкий тест на ВІЛ в аптеці. Уся процедура до отримання результату триває 15-20 хвилин. Рекомендується повторити тестування через 3 місяці.

Крім того, існують спеціальні електронні додатки, що допоможуть визначити фактори ризику зараження ВІЛ. Для проходження тесту просто пройдіть за посиланням: https://goo.gl/QL16r1. Варто лише ввести назву міста в Україні та отримати перелік місць тестування та адресу організацій, які нададуть вам необхідну підтримку. Або подивіться на карті, який із пунктів тестування знаходиться ближче до вас. Анонімність та конфіденційність гарантовані.

Інші новини