Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Депресія і підвищена температура тіла можуть бути пов’язані — дослідження
15.02.2024
11:00

Депресія і підвищена температура тіла можуть бути пов’язані — дослідження

Учені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско проаналізували дані понад 20 тисяч людей, зібрані за сім місяців, і підтвердили, що люди з депресією зазвичай мають вищу температуру тіла.

У дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, брали участь люди зі 106 країн, вони оцінювали температуру тіла та ділились інформацією про симптоми депресії.

"Наскільки нам відомо, це найбільше на сьогодні дослідження, присвячене вивченню зв'язку між симптомами депресії та температурою тіла, яку оцінюють як за відчуттями, так і з використанням портативних датчиків", — говорить психіатр Ешлі Мейсон.

Дослідники наголошують, що потрібно ще з’ясувати, чи це депресія призводить до підвищення температури тіла, чи підвищена температура спричиняє розлад.

На думку вчених, причин такого зв'язку може бути кілька. Можливо, депресія пов'язана з метаболічними процесами, які генерують додаткове тепло, або з біологічною функцією охолодження, яка не працює належним чином. Може бути також спільна причина, така як стрес чи запалення, що окремо впливає як на температуру тіла, так і на симптоми депресії.

Результати дослідження свідчать, що в міру того, як симптоми депресії, про які повідомляли самі учасники, ставали серйознішими, середня температура тіла підвищувалася.

Попередні дослідження показали, що гідромасажні ванни та сауни можуть зменшити симптоми депресії, хоча й у невеликих вибіркових групах. Цілком можливо, що самоохолодження, спричинене потовиділенням, чинить вплив і на психічний стан.

Оскільки вважається, що близько 5% людей у всьому світі живуть із депресією, зусилля щодо її розуміння та ефективного лікування зараз актуальні як ніколи. Тож, судячи з дослідження, нагрівання тіла може призвести до тривалішого зниження його температури порівняно з прямими методами охолодження, наприклад, крижаними ваннами.

Депресія та її ознаки

Депресія — поширений психічний розлад, тривалістю не менше двох тижнів, який характеризується порушенням сну, апетиту та концентрації, швидкою втомлюваністю, постійним відчуттям смутку та відсутністю інтересу чи задоволення від занять, які раніше були для вас приємними.

Ознаками депресії можуть бути:

  • постійний сумний, тривожний чи "порожній" настрій;
  • розлади сну — коротка тривалість, дуже раннє пробудження або занадто довгий сон;
  • зниження апетиту та втрата маси тіла або підвищення апетиту та збільшення маси тіла;
  • втрата інтересу чи задоволення від занять, які колись були приємними;
  • занепокоєння чи дратівливість;
  • проблеми з концентрацією уваги, запам'ятовуванням чи ухваленням рішень;
  • втома чи втрата енергії;
  • думки про смерть чи самогубство.

Перераховані вище ознаки — причина пройти скринінг на депресію. Та пам’ятайте, що скринінг не є професійним діагнозом. Тож терміново зверніться до сімейного лікаря, психіатра чи психотерапевта, якщо помітили у себе перераховані вище тривожні дзвіночки.

Пройти скринінг на депресію можна як офлайн у вашого сімейного лікаря або у фахівця з психічного здоров’я, так і онлайн за цим посиланням: https://bit.ly/3oGeeZR.

Матеріал підготовлено в рамках Всеукраїнської програми з ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Інші новини