Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Доконтактна профілактика ВІЛ тривалої дії: для кого доступна в Україні
20.02.2024
11:00

Доконтактна профілактика ВІЛ тривалої дії: для кого доступна в Україні

Наприкінці січня в Україні офіційно стартував набір на отримання довготривалої доконтактної профілактики ВІЛ (Long PrEP). Йдеться про внутрішньом’язову ін’єкцію новітнім препаратом на основі діючої речовини каботегравіру тривалої дії (CAB-LA).

Long PrEP має низку переваг перед таблетованою формою доконтакної профілактики ВІЛ. Зокрема, каботегравір має тривалу дію, що значно спрощує схему прийому ДКП. Адже перші дві ін’єкції CAB-LA вводяться з інтервалом у 4 тижні, а усі наступні - кожні 8 тижнів. Відтак, зникає необхідність у щоденному (або у разі потреби) прийомі доконтактної профілактики, як у випадку з її таблетованою формою. 

Водночас, ін’єкційна форма ДКП є такою безпечною, як і таблетована. 

Участь у програмі можуть взяти повнолітні цисгендерні чоловіки, які практикують секс з чоловіками. Основні вимоги - вага не менше 35 кг та негативний ВІЛ-статус. 

Деталі про те, як записатися у лист очікування та де буде доступне отримання ін’єкції, читайте за посиланням.

*Каботегравір (CAB-LA) - антиретровірусний препарат, який є інгібітором перенесення ланцюга інтегрази. Цей препарат затверджений Управлінням з контролю за продуктами й ліками США (FDA) у грудні 2021 року та рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) у липні 2022 року.

В Україні CAB-LA доступний завдяки PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД) та реалізується у партнерстві ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України", МБФ "Альянс громадського здоров'я" та "АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ" за підтримки ВООЗ в Україні, CDC (Центр контролю і профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я та соцзабезпечення США) та USAID (Агентство США з міжнародного розвитку).

 

Інші новини