Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Національний діалоu до Всесвітнього тижня імунізації
01.05.2024
19:11

Досвід проведення вакцинації під час війни обговорили під час національного діалогу до Всесвітнього тижня імунізації

30 квітня 2024 року, в Києві відбувся Національний діалог, присвячений Всесвітньому тижню імунізації, на якому представники Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров`я та міжнародні партнери говорили про те, як відбувається вакцинація громадян в умовах воєнних дій, як збільшити охоплення профілактичними щепленнями дітей та дорослих та зробити їх якомога більш доступними для всіх мешканців країни.

Участь у заході взяли заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, генеральний директор Центру громадського здоров`я Михайло Росада, голова Бюро Всесвітньої організації охорони здоров`я в Україні Ярно Хабіхт, голова Представництва Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій, керівник напряму імунізації проекту USAID SAFEMed Дмитро Нестор, а також представники професійної спільноти, науковці, експерти.

Учасники діалогу розглянули наявну ситуацію з охопленнями плановими щепленнями дітей і дорослих у різних регіонах України.

«Імунопрофілактика населення під час повномасштабної війни це питання національної безпеки. Впродовж останніх 2 років Міністерству охорони здоров’я за співпраці з міжнародними партнерами вдалося забезпечити безперебійну наявність вакцин для рутинної вакцинації у кожній області у 2022-23 роках, на рівні країни замінено 98% холодового обладнання (холодильників та морозильних камер), яке використовується саме для забезпечення вакцинації, починаючи від складів національного рівня до створення чи ремонту таких холодових кімнат на рівні обласних центрів контролю та профілактик хвороб. Це дозволяє забезпечити безперебійну вакцинацію населення, наявність препаратів в регіонах та зробити щеплення доступними для кожного українця незалежно від місця проживання», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час обговорення на національному діалозі до Всесвітнього тижня імунізації.

У 2022 році у порівнянні з 2021 роком охоплення щепленнями проти всіх інфекцій, передбачених календарем, та в усіх вікових групах сильно знизилося, адже в пріоритеті більшості українців була фізична безпека їхніх родин, а всі інші питання відходили на другий план. У 2023 році всі показники охоплення вакцинацією почали зростати. Значний прогрес було досягнуто у щепленнях від кору, паротиту і краснухи – вакциновано 92,4% однорічок та 87,3% шестирічок. Це результат кампанії, що надолужувала пропущені щеплення. 

«На сьогодні в Україні працює 2 464 заклади усіх форм власності, у яких діти й дорослі можуть безоплатно отримати щеплення за національним календарем. Усі вони повністю забезпечені якісними та безпечними вакцинами. Наша мета — спільними зусиллями сформувати систему, у якій кожна людина, незалежно від віку й місця проживання, повною мірою усвідомлює та користується перевагами вакцинації, щоб підтримувати своє здоров'я та благополуччя», — розповів учасникам керівник Центру громадського здоров`я Михайло Росада.

Серед основних причин недостатніх рівнів охоплення щепленнями: переселення людей в межах України та за кордон, зміна пріоритетів, адже порівняно із воєнними загрозами життю інфекційні захворювання не сприймають як ризик, а також недовіра до вакцинації через фейки та міфи.

Представник Бюро ВООЗ в Україні наголосив на ризиках, які постають перед країною та які слід враховувати при довгостроковому плануванні зміцнення програми імунізації. 

«Ми бачимо тривожні сигнали про поширення кору в Європі. В Україні ситуація контрольована, але варто пам'ятати, що ризик спалаху залишається високим. Водночас, минулого року, незважаючи на війну та серйозні пошкодження медичної інфраструктури країні вдалося ліквідувати спалах поліомієліту та збільшити охоплення щепленнями у віддалених сільських районах. Це свідчення того, що спільними зусиллями державних інституцій, міжнародних організацій та громадянського суспільства ми можемо подолати будь-які виклики у цей складний час», – сказав голова Бюро ВООЗ в Україні д-р Ярно Хабіхт.

Про причини, з яких українці не отримують планових щеплень говорив голова Представництва Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде, посилаючись на дослідження на тему імунізації за 2023 рік.

Для того щоб спонукати якомога більше людей не відмовлятися від планових щеплень дітей та вакцинуватися самим, учасники зустрічі домовились розробити спільний проєкт резолюції про синхронізацію діяльності в сфері імунізації.

Представники проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоровʼя» говорили про роль мобільних команд як інструменту розширення доступу до вакцинації в умовах невизначеності та про досвід у підтримці розбудови потенціалу ланцюгів постачання вакцин.

Нагадаємо, що Україна має одну з найсучасніших систем транспортування та зберігання вакцин у світі. Це стало можливим завдяки співпраці з іноземними партнерами. Зокрема, ЮНІСЕФ разом зі Світовим банком, альянсом GAVI та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) закупили й доставили майже 6600 холодильників та морозильних камер, які забезпечують ефективне зберігання вакцин у закладах охорони здоров’я й пунктах вакцинації, та 36 автомобілів для транспортування вакцин. 

Також, впродовж 2023 року та на початку цього ЮНІСЕФ на запит Міністерства охорони здоров'я України закупив майже 3 мільйони доз вакцин за підтримки урядів Японії, Нідерландів і Франції та міжнародної ініціативи COVAX. 


 

Інші новини