Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Експертка ЦГЗ про ситуацію з туберкульозом серед дітей: пік негативного впливу війни ми поки не відмічаємо
13.06.2023
12:40

Експертка ЦГЗ про ситуацію з туберкульозом серед дітей: пік негативного впливу війни ми поки не відмічаємо

Питання захворюваності на туберкульоз серед дітей важливо піднімати, оскільки війна призводить до погіршення епідеміологічної ситуації з інфекційних хвороб, і туберкульоз не є винятком. Завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва в ефірі Суспільного розповіла про поточну ситуацію з туберкульозом серед дітей в Україні.

За даними 2023 року, в Україні було виявлено 223 дитини з туберкульозом, що в 1,6 разів більше, ніж за минулий рік. За словами експертки, на це вплинуло декілька факторів, зокрема відновлення медичної системи після пандемії COVID-19 у 2021-2022, злагоджену роботу попри повномасштабне вторгнення та впровадження новітніх методів діагностики. Однак говорити про те, що кількість випадків туберкульозу серед дітей зросла через наслідки впливу війни поки зарано. 

“Пік негативного впливу війни на туберкульоз ми поки не відмічаємо. Наші експертні припущення, що він може настати цього року, і впродовж кількох наступних років ми матимемо як збільшення кількості випадків туберкульозу та і зростання смертності від ТБ”, – зазначила пані Яна

За її словами, Україна відмовилась від неефективних застарілих методів діагностики, як-от виявлення бактерії туберкульозу під мікроскопом, і перейшли на сучасні молекулярно генетичні методи GeneXpert, які є в кожному регіоні: “Обстеження на туберкульоз є безкоштовним. На сайті Центру громадського здоров’я є всі адреси, куди можна звернутись”.

Експертка також зазначила, що вкрай важливо і батькам, і лікарям бути уважним до симптомів у дітей і за необхідності робити додаткові дослідження, щоб виключити ймовірний туберкульоз. 

“За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ми майже вдвічі недовиявляємо туберкульоз у дітей. Ми звертаємо увагу всіх спеціалістів медичної сфери бути уважнішими до груп підвищеного ризику, які визначені стандартом надання допомоги при туберкульозі. І звертаємось до загального населення – якoо ваша дитинка кашляє більше двох тижнів поспіль, обов'язково зверніться до свого сімейного лікаря або фтизіатра. Краще зробити додаткові методи обстеження, щоб виключити ймовірний туберкульоз”, – додала пані Яна. 

Вона також зазначила, що Україна має всі необхідні сучасні ліки, щоб діти одужували та у процесі лікування продовжували жити звичне життя. Експертка наголосила, що нині більшість випадків туберкульозу лікується вдома і не потребує ізоляції та госпіталізації: “У нас є все, щоб наші діти одужували, є сучасні ліки, короткі схеми лікування. Сьогодні діти з туберкульозом не мають бути ізольованими від суспільства, туберкульоз – це не “чума 21 сторіччя”. Це не висококонтагіозна хвороба, яка швидко передається. У сучасному світі велика кількість дитячих випадків має лікуватись вдома, поруч з батьками, друзями, діти в більшості випадків можуть ходити до школи, в садочки. Ми бачимо іноді випадки, коли не просто дітей не пускають до школи, а їхніх абсолютно здорових братиків чи сестричок. Суспільство має бути толерантним та стати підтримкою для тих, хто лікує туберкульоз”.

Нагадаємо, попри повномасштабне вторгнення росії, Україна продовжує впроваджувати світові стандарти з діагностики та лікування туберкульозу. Сьогодні одним із вагомих досягнень є новий стандарт для боротьби з туберкульозом - Наказ № 106. Згідно з ним, ми відмовилися від мікроскопії мокротиння як недостатньо ефективного методу і перейшли на діагностику туберкульозу завдяки молекулярним генетичним системам. Наразі в Україні їх понад 327: будь-який хворий може поруч із собою знайти заклад із такою системою і безкоштовно пройти діагностику.

Читайте також:

Перша в європейському регіоні: Україна оновила стандарти лікування туберкульозу

Сучасний протитуберкульозний режим BPaL рятує життя: історія успішного лікування

Інші новини