Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Елімінація передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини: фахівці ЦГЗ взяли участь у міжрегіональній нараді
15.12.2023
11:33

Елімінація передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини: фахівці ЦГЗ взяли участь у міжрегіональній нараді

Фахівці Центру громадського здоров’я взяли участь у міжрегіональній нараді з питань елімінації передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції, сифілісу та гепатиту В. Дводенний захід відвідало близько 80 представників різноманітних установ сфери охорони здоров’я, зокрема Міністерства охорони здоров’я України, ЦГЗ, Всесвітньої організації охорони здоров’я тощо. 

Із вітальним словом до учасників виступила заступниця генерального директора ЦГЗ Анна Андрущак. Вона наголосила, що попри російську агресію система охорони здоров’я продовжує не лише повноцінно функціонувати, а й підвищувати якість надання послуг.

За словами Анни Андрущак, одним із пріоритетних завдань в сфері охорони здоров'я наразі є профілактика інфекційних захворювань, зокрема й ВІЛ-інфекції. Адже станом на 1 січня 2023 року в Україні позитивний ВІЛ-статус мають понад 200 тис. людей. Однак лише 77% із них знають про цей статус і лише 78% із цих 77% отримують лікування, що суттєво впливає на поширення інфекції.

Під час наради фахівці ЦГЗ розповіли, що за статистичними даними, станом на 2021 рік в Україні було зафіксовано 1 тис. 857 ВІЛ-інфікованих вагітних жінок, у 2022 році - 1 тис. 416, а у 2023 році (за 11 місяців) - 1 тис. 088. 

Фахівці ЦГЗ зазначають, що цьогорічна кількість ВІЛ-інфікованих вагітних обумовлена щорічною тенденцією до зниження таких показників, а також неповною статистикою з деяких регіонів через воєнні дії. Однак, можна констатувати, що впродовж останніх п’яти років в Україні вдалося вдвічі зменшити ці показники.

Учасники наради також провели низку дискусій на тему елімінації передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції. Зокрема, про нормативно-правове підґрунтя досягнення цієї цілі в Україні розповіла завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Лариса Гетьман. Під час її виступу фахівці обговорили, зокрема, й прогалини у нормативно-правових актах на цю тему.

За результатами наради її учасники планують скласти резолюцію, яку скерують до Міністерства охорони здоров’я України. 

Інші новини