Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інвалідність при туберкульозі
13.09.2022
20:11

Інвалідність через туберкульоз: хто встановлює статус і яка процедура під час війни для дорослого населення

Люди з туберкульозом, які долають шлях до одужання, часто звертаються за підтримкою, особливо, коли відчувають неможливість відновити колишню працездатність. Попри війну, людям, які частково чи повністю втратили працездатність, можна розраховувати на державну підтримку. В умовах воєнного стану процедура встановлення інвалідності суттєво спрощена – пояснюють фахівці ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» і TBpeopleUkraine

Туберкульоз – цілком виліковна хвороба, яка може спричинити стійкі порушення інших функцій організму, істотні зміни в стані здоров’я людини і звичному способі життя. І навіть коли інфекцію буде повністю подолано, деякі розлади можуть залишитись (незворотні рубцеві зміни в легенях, зрощення плевральної області та інше) і призвести до повної чи часткової втрати працездатності.

Важливо знати, що при будь-якій формі туберкульозу можна оформити листок тимчасової непрацездатності внаслідок тривалого лікування. Однак, необхідно зазначити, що пацієнти з туберкульозом легень, негативним за мазком мокротиння під час виявлення, та з позалегеневим туберкульозом, якщо дозволяє стан, можуть продовжувати роботу або навчання впродовж усього курсу лікування. А пацієнт з ТБ легень, позитивним за мазком мокротиння під час виявлення, може повернутися до роботи/навчання після 3 тижнів ефективного лікування за висновком лікарсько-консультативної комісії. 

Статус особи з інвалідністю у зв’язку із наявністю захворювання на туберкульоз може надаватися пацієнту, якщо лікування тривало понад 10 місяців з дня настання непрацездатності. Рішення про присвоєння статусу інвалідності приймає виключно медико-соціальна експертна комісія після повного медичного обстеження, проведення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб особи тощо відповідно до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року №1317.

Особи, за направленням закладу охорони здоров'я (форма первинної облікової документації №088/о «Направлення на медико-соціально-експертну комісію (МСЕК)»), після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюванням на туберкульоз, з метою встановлення інвалідності, мають право звернутися до Медико-соціальної експертної комісії (далі - МСЕК) за місцем їх проживання або лікування. Форма № 088/о заповнюється лікуючим лікарем закладу охорони здоров’я за місцем проживання чи лікування пацієнта, підписується головою і членами лікарсько-консультаційної комісії (далі – ЛКК) і надсилається в МСЕК.

Підставами для направлення на МСЕК є, зокрема, наявність ознак інвалідності, закінчення терміну інвалідності, необхідність продовження листка непрацездатності.

МСЕК - спеціальний заклад в системі охорони здоров'я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення інвалідності, за направленням закладів охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів за наявності відомостей, що свідчать про наявність підстав для встановлення інвалідності. Огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, проводиться згідно з Положенням про медико-соціальну експертизу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року № 1317.

МСЕК визначають:

1. Групу інвалідності, її причину і час настання. 

2. Види трудової діяльності, рекомендовані особі з інвалідністю за станом здоров’я.

3. Причинний зв’язок інвалідності із туберкульозом.

Строки розгляду питання: МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для проведення медико-соціальної експертизи, протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності.

За наявності підстав для заочного проведення медико-соціальної експертизи, комісія проводить експертизу протягом трьох робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії. 

У відповідності з постановою Кабінету Міністрів України від 8 березня 2022 року № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України» значно спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності на період дії воєнного стану:

1) у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до МСЕК, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК;

2) МСЕК здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

Особливості проходження процедури в умовах воєнного стану, зокрема для внутрішньо переміщених осіб:

  • лікар, який оформляє направлення на МСЕК, не може вимагати від пацієнта-внутрішньо переміщеної особи укладання декларації;
  • лікарі не мають права вимагати у пацієнтів прибути безпосередньо на повторний огляд під час дії воєнного стану для підтвердження стійкого порушення функцій організму, обумовлених захворюванням, які спричиняють обмеження життєдіяльності людини;
  • проведення медико-соціальної експертизи за направленням ЛКК здійснюється незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності;
  • під час дії воєнного стану не застосовуються вимоги щодо огляду заявників, що проживають у віддаленій місцевості (вдома) та для заявників похилого віку й осіб з інвалідністю, які перебувають на стаціонарному лікуванні.

Якщо людині, яка постраждала від туберкульозу, встановлюють групу інвалідності, то можливо претендувати на один з двох видів виплат від держави: 

1) на підставі Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09 липня 2003 року № 1058-IV виплачуються пенсії по інвалідності. При наявності необхідного трудового стажу, передбаченого законодавством, особа може звертатися до територіального органу Пенсійного фонду України для оформлення пенсії по інвалідності. Така пенсія є більшою за розміром, ніж соціальна допомога;

2) на підставі Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» від 18 травня 2004 року № 1727-IV у разі відсутності необхідних трудового стажу та доходу, що перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, може бути призначена державна соціальна допомога особі з інвалідністю після її звернення до територіального управління соціального захисту населення або до іншого уповноваженого органу.

Кожен випадок щодо виплат у зв’язку із інвалідністю є індивідуальним.

На період дії воєнного стану, для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно, оскільки, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2022 року № 390, строк дії інвалідності та індивідуальна програма реабілітації (ІПР) подовжуються на період дії воєнного стану. Строк проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування. При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Інші новини