Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Керівництво ЦГЗ зустрілось з міжнародними партнерами та представниками проєкту SAFEMed в Україні
28.06.2023
13:16

Керівництво ЦГЗ зустрілось з міжнародними партнерами та представниками проєкту SAFEMed в Україні

27 червня відбулася зустріч керівництва Центру громадського здоров’я з представниками проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed) та міжнародною неприбутковою організацією Management Sciences for Health, яка імплементує проєкт SAFEMed в Україні.

Під час зустрічі було обговорено основні напрямки співпраці, з яких забезпечення розширення доступу до препаратів для лікування від ВІЛ-інфекції та туберкульозу, зокрема через інституціоналізацію доставки «останньої милі» і розробку механізмів видачі таких препаратів через аптечну мережу, підтримку у зберіганні та доставці на регіональний рівень вакцин проти COVID-19 та інших захворювань, що входять до календаря щеплень, а також підтримку розбудови обласних центрів контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України, як ключових інституцій для реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я.

«Підтримка міжнародних партнерів наразі є вкрай важливою у розбудові стійкої системи громадського здоров'я в Україні»,  зазначила генеральний директор Центру Людмила Черненко.

Ден Шварц, віцепрезидент MSH з питань стратегічних ініціатив по глобальному здоров’ю, підкреслив важливість ролі ЦГЗ у забезпеченні ефективного реагування на виклики здоров’ю населення, пов’язані з виникненням надзвичайних ситуацій, особливо під час воєнного стану. Він наголосив, що організація і далі продовжуватиме надавати підтримку у розбудові інституційної спроможності ЦГЗ та імплементації ефективних інтервенцій, спрямованих на зміцнення здоров’я українців.

Окремим питанням обговорили координацію отримання і розподілу гуманітарної допомоги, наданої у зв’язку з агресію росії, у межах якої проєкт SAFEMed надає технічну та фінансову підтримку МОЗ і ЦГЗ.

Проєктом SAFEMed було надано допомогу у побудові та масштабуванні загальнонаціональної моделі державного розподілу медичної гуманітарної допомоги, яка під час воєнного стану забезпечила доставку в заклади охорони здоров’я в усіх областях країни більше 12 500 тон товарів вартістю 496 млн. доларів США.


 

Інші новини