Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Кинути курити раз і назавжди
18.11.2021
10:33

Кинути курити раз і назавжди

Куріння — це звичайна шкідлива звичка, скажеш ти. Ні, це згубна залежність та хвороба, відповімо ми. І відразу ж пояснимо, чому (читай далі).

Тютюн убиває близько половини людей, які його вживають, і є однією з основних причин розвитку серцево-судинних, онкологічних хвороб та передчасної смертності. Лише уяви: щороку від захворювань, спричинених курінням, у світі помирає понад 8 млн людей.

В Україні цей показник не менш приголомшливий: за рік ми втрачаємо 85 тисяч земляків, життя яких скосив тютюн. Пандемія COVID-19 зробила проблему куріння ще актуальнішою — за даними ВООЗ, курці мають на 40-50% вищий ризик розвитку важкої хвороби та смерті від COVID-19.

Ми віримо, що кожен курець має всі шанси назавжди побороти свою залежність. Тож із нагоди Міжнародного дня відмови від куріння, який цього року відзначають 18 листопада, пропонуємо поговорити про те, як кинути вживати тютюнові й нікотинові вироби та мати шанс на здорове майбутнє.

 

Чому мені так складно кинути курити?

Як свідчить статистика, понад 65% курців хочуть кинути курити, проте більшості з них дуже важко на це наважитися. Зокрема, однією з причин є те, що наслідки тютюнокуріння проявляються лише через багато років після першої сигарети. Курці молодого віку виглядають бадьорими і здоровими, тож зв’язок між курінням та спричиненими ним хворобами не є очевидним — принаймні поки що.

Та основним фактором палкої «любові» до куріння є те, що нікотин, який міститься у тютюні, зумовлює подібну до наркотичної залежність — в окремих випадках таку ж сильну, як і від героїну. Тож, коли молода людина починає курити, вона часто не усвідомлює всі негативні наслідки, а згодом, коли безглуздість такого вчинку стає очевидною, відмовитися від сигарет виявляється непросто.

Соціологічні дослідження свідчать, що частка курців, які успішно кидають курити самостійно, дуже незначна, — лише 1-2% з тих, хто намагався припинити вживати тютюн, змогли втриматися від куріння впродовж більше ніж пів року. Австралійська рада раку припускає, що задля успішної відмови від тютюну потрібно 12–14 спроб. А ось дослідження, здійснене за підтримки МОЗ Канади, виявило, що середньостатистичний курець робить близько 30 спроб за життя — у рекордсменів цей показник досягав 142.

Тютюнова залежність — та ще нахаба: так просто її не позбутися. Тож як зрозуміти, що причиною твоїх страждань є саме залежність? Усе просто: ти маєш відчути на собі вплив трьох її складових — фізичної, психологічної та поведінкової. Вони взаємопов’язані та виникають водночас у більшості курців:

  • фізична залежність проявляється в сильному бажанні курити на фізіологічному рівні та провокує так звану нікотинову «ломку»;
  • психологічна полягає в асоціації процесу куріння з певними емоціями, думками та переконаннями;
  • поведінкова — це зв’язок між курінням і деякими аспектами життя — наприклад, спілкуванням з друзями чи телефонними розмовами.

Дуже важливо вміти ідентифікувати кожну залежність, щоб знати, із чим саме тобі доведеться боротися в процесі відмови від куріння.

 

Що може стати причиною відмови від куріння?

Якщо ти дочитав до цього моменту, вітаємо — твоє бажання кинути курити дійсно серйозне. А щоб підкріпити твої наміри — ось ще кілька причин кинути курити вже сьогодні.

1. Турбота про здоров’я. Вкотре наголосимо: відмовившись від тютюнових виробів, ти значно підвищуєш свої шанси на довше, якісніше й щасливіше життя. А ще так ти подбаєш про здоров’я своїх найближчих — адже пасивне куріння спричиняє серцево-судинні та онкологічні захворювання.

2. Зовнішній вигляд. Нікотин негативно впливає на шкіру: вона стає сухою, зморшкуватою і набуває сіруватого кольору. А ще від куріння жовтіють зуби та кінчики пальців. Така собі перспектива, правда?

3. Збереження фінансів. Погодься, куріння — доволі дороге задоволення: якщо за день ти викурюєш пачку сигарет вартістю 50 гривень, твої річні витрати на тютюн перевищують 18 000 гривень!

4. Відчуття свободи. Куріння — це кайдани! Згадай часи прогулянок без страху про забуті сигарети чи запальничку, спілкування з близькими без перерв «на перекур». Усе це можна повернути.

Тримай ще понад 100 причин кинути курити від Всесвітньої організації охорони здоров’я — вони точно мають переконати тебе обрати здоровіший спосіб життя. А далі — кілька порад, як перейти від теорії до практики.

 

Я хочу кинути курити — але як?

Початок будь-якої успішної справи — написання вдалого плану. Користуючись нашими підказками, створи свій власний план відмови від тютюну.

1. Признач дату відмови від куріння протягом двох наступних тижнів.

2. Повідом родину і друзів про своє рішення — кидати курити простіше з підтримкою.

3. Склади перелік ситуацій, коли ти зазвичай куриш, аби з’ясувати, що може спровокувати тебе закурити.

4. Позбудься усіх нагадувань про куріння. Викинь з дому, машини та робочого місця усі тютюнові вироби, запальнички, попільнички. Натомість у ті місця, де раніше зберігалися сигарети, можна покласти льодяники, соломинки, нікотинові пластирі (якщо у тебе високий ступінь залежності) тощо.

До речі, використання препаратів фармакологічної терапії у 1,5–3 рази підвищує шанси кинути курити порівняно з тими, хто їх не використовує. Але перш ніж приймати будь-які медичні препарати, проконсультуйся з лікарем! 

Шукай більше лайфхаків з відмови від куріння на сайті www.stopsmoking.org.ua та в інформаційному буклеті для тих, хто хоче позбутися тютюнової залежності. А також не соромся звернутися по фахову допомогу до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта — і твої шанси на успіх будуть значно вищими.

 

Я медичний працівник — як мені допомогти своєму пацієнту-курцю?

Боротьба з курінням дійсно складна, коли курець з нею сам на сам. Тож професійна допомога, навіть якщо це коротка консультація, може допомогти.

Як наголошує ВООЗ, якби медпрацівники на первинній ланці охорони здоров’я запитували кожного пацієнта про його статус куріння і рекомендували тим, хто вживає тютюн, відмовитися від нього, за рік можна було б охопити до 80% усіх курців. А поради кинути курити стимулювали б майже 40% курців спробувати це зробити. Окрім того, якщо поряд із короткою порадою про відмову від тютюну запропонувати пацієнту підтримку, це ще більше підвищить його мотивацію кинути курити раз і назавжди.

Саме тому так важливо приділити хоча б кілька хвилин розмові з пацієнтом про відмову від куріння. Це має стати рутинною практикою, а результати розмови треба фіксувати у медичній документації.

Тут можна знайти короткий алгоритм розмови з пацієнтом щодо відмови від куріння та більше практичних рекомендацій для фахівців.

Також радимо ознайомитися з посібником для лікарів з надання допомоги у відмові від куріння, керівництвом з відмови від куріння для людей з туберкульозом, а також ресурсами з відмови від куріння, запропонованими ВООЗ.

 

Кожна наша дія — справа виключно наших рук. Тому кинути курити хоч і складно, проте більш ніж реально — варто лиш свідомо підійти до розв’язання проблеми та повірити у власні сили.

Кидай курити вже зараз — життя без сигарет прекрасне!

Інші новини