Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Миколаївському фтизіопульмонологічному центрі розповіли про труднощі роботи у воєнний час
22.03.2023
12:19

“Ми не розділяли день і ніч, у лікарні доводилось жити”: у Миколаївському фтизіопульмонологічному центрі розповіли про труднощі роботи у воєнний час

Миколаївщина однією з перших стала до оборони на початку повномасштабного вторгнення росії. Ворогу не вдалось взяти Миколаїв штурмом, а тому росіяни перейшли до тактики довготривалої осади: щоденні обстріли реактивною артилерією та ракетами впродовж 8 місяців,  відсутність питної води, тимчасова окупація частини громад. Попри всі виклики та надважкі умови колектив Миколаївського фтизіопульмонологічного центру зумів налагодити роботу закладу. Про допомогу від тероборони, роботу в режимі 24/7 та забезпечення людей ліками у прифронтових районах колектив закладу розповідає у матеріалі для спецпроекту “Загартовані найвищим гартом”, який присвячений незламним фахівцям протитуберкульозної служби.

МЕДИКИ ПРАЦЮВАЛИ, НЕ РОЗДІЛЯЮЧИ СВІЙ ЧАС НА ДЕНЬ І НІЧ

Збройна агресія російської федерації в Україні вплинула на всі сфери життя українців. Критичних змін зазнала і система охорони здоров’я у сфері протидії туберкульозу. Миколаївський регіон з перших днів війни відчув катастрофічний вплив тимчасової окупації частини територіальних громад регіону, щоденних обстрілів мирного населення та цивільних об’єктів, відсутності водопостачання і транспортного сполучення, дефіциту медичних кадрів, неконтрольованої міграції населення. Перед нами постали виклики, пов’язані, у першу чергу, з необхідністю організації цілодобового прийому пацієнтів на госпіталізацію до регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру та забезпечення в режимі 24/7 функціонування стаціонарних відділень за умов обмеженої кількості медичного персоналу та логістичних проблем через відсутність транспортного сполучення.

По друге, через тимчасове припинення роботи постачальників харчових продуктів, виникли загрози в організації харчування пацієнтів. Після початку повномасштабної воєнної агресії, через перебої налагодженої системи постачання ліків, критично загострилось питання забезпечення протитуберкульозними препаратами амбулаторних пацієнтів, особливо в прифронтових та тимчасово окупованих населених пунктах області.

Колектив згуртувався як ніколи, доводилось буквально жити у лікарні та кожної хвилини бути готовими надати медичну допомогу тим, хто її потребує

Незважаючи на складну ситуацію, більшість працівників закладу залишились відданими обраній професії, продовжили працювати і надавати спеціалізовану допомогу пацієнтам. Медики працювали, не розділяючи свій час на день і ніч, на робочі й вихідні дні, залишаючись на роботі по 3 - 4 доби поспіль. У цей час колектив згуртувався як ніколи, доводилось буквально жити у лікарні та кожної хвилини бути готовими надати медичну допомогу тим, хто її потребує. Завдяки залученню власних ресурсів закладу, допомоги волонтерів та місцевої влади, вдалося налагодити харчування пацієнтів.

До відновлення роботи логістичної компанії з транспортування медикаментів, протягом двох місяців використовувались всі можливі варіанти для доставки протитуберкульозних препаратів до закладів охорони здоров`я області, у тому числі був задіяний особистий транспорт співробітників фтизіопульмонологічного центру та транспорт волонтерів. Також залучались представники місцевої влади (депутати) та сили територіальної оборони.

Використовувались всі варіанти для доставки протитуберкульозних препаратів до закладів охорони здоров`я області, у тому числі особистий транспорт співробітників центру та транспорт волонтерів

Протягом тривалого проміжку часу до КНП «Снігурівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Снігурівської міської ради неможливо було організувати постачання медикаментів у зв`язку з тимчасовою окупацією. Проте, вже через 2 тижні після деокупації, як тільки став можливим проїзд волонтерських організацій на деокуповану територію, пацієнтів, які вимушено перервали лікування, було ідентифіковано та госпіталізовано до фтизіопульмонологічного центру за допомогою Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Всі вони обстежені та відновили лікування.

РАЗОМ - ДО ПЕРЕМОГИ!

Відомо, що війни завжди супроводжуються підвищенням рівня захворюваності на інфекційні хвороби, у зв`язку із зростанням ризиків, у тому числі, падінням рівня життя людей, стресовою ситуацією, імунодефіцитами, погіршенням побутових умов, тощо. Туберкульоз не є винятком. Під час війни, за підтримки управління охорони здоров`я обласної військової адміністрації, було вжито низку заходів, спрямованих на активне виявлення туберкульозу, в першу чергу серед груп ризику, та своєчасного залучення виявлених хворих до лікування.

Фахівці закладу в складних умовах воєнного часу не припинили здійснювати моніторингові візити до закладів області з метою надання методичної допомоги сімейним лікарям щодо супроводу амбулаторного лікування пацієнтів з туберкульозом та консультативної допомоги хворим за місцем проживання. Протягом 2022 року здійснено 17 візитів.

Керівництво закладу висловлює щиру вдячність усім працівникам системи охорони здоров`я, які в цей надважкий для країни час розуміють покладену на них відповідальність і продовжують надавати протитуберкульозну медичну допомогу мешканцям області, за їх сумлінну працю в умовах війни, за те, що, незважаючи на значну втому, робили та роблять все можливе і неможливе заради здоров`я людей і нашої Перемоги.

Працюємо разом до Перемоги!

 

Інші новини