Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
"Місія проти раку": ЦГЗ став учасником європейського проєкту PIECES щодо первинної профілактики онкозахворювань
11.07.2023
15:40

"Місія проти раку": ЦГЗ став учасником європейського проєкту PIECES щодо первинної профілактики онкозахворювань

Центр громадського здоров’я України став учасником європейського проекту PIECES, який є частиною кластера проєктів "Місія проти раку" і присвячений профілактиці та ранньому виявленню онкологічних захворювань. 

Проєкт триватиме 48 місяців, у ньому беруть участь 16 членів консорціуму та центри впровадження програм первинної профілактики раку на місцях з 10 країн із різноманітним соціокультурним походженням і доступом до 77,7 мільйона жителів. Наприкінці червня учасники проекту зустрілись у Барселоні, де обговорили стратегію втілення проєкту та робочий план.

За словами начальниці відділу наукових досліджень Олени Нестерової, проєкт PIECES передбачає проведення імплементаційного дослідження, протягом якого учасники визначатимуть, як саме найбільш ефективно впроваджувати інтервенції та заходи з первинної профілактики раку. 

"Імплементаційні дослідження – достатньо нова сфера як для України, так і для світу загалом. Дуже важливо, що в межах цього проєкту Україна зможе працювати з потужним міжнародним консорціумом, ми навчимося методологічно правильно та системно шукати доказову базу, оцінювати інтервенції, пріоритезовувати їх, адапотвувати для України. Проєкт надасть можливість розбудувати спроможність до проведення імплементаційних досліджень, а цей елемент є дуже важливим у сфері громадського здоров'я", – додала пані Олена.  

Проєкт PIECES покликаний забезпечити найбільш точне моделювання для вдосконалення, вивчення, масштабування та впровадження широкого спектру первинних програм первинної профілактики раку, спрямованих на основні поведінкові фактори ризику: вживання тютюну, алкоголю, низька фізична активність, інфекція ВПЛ (вірус папіломи людини), вплив сонця та незбалансоване харчування.

У кількох центрах впровадження на місцях в результаті проекту буде проведено порівняльні дослідження, які допоможуть зрозуміти та пояснити, що саме допомагає найбільш ефективно імплементувати ті чи інші інтервенції щодо первинної профілактики раку. Консорціум також залучатиме зовнішню консультативну раду високого рівня з відомими експертами, сприятиме безперервній взаємодії із зацікавленими сторонами та співпрацюватиме з ЄС та відповідними науковими товариствами.

 

Інші новини