Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Міждисциплінарна співпраця для реалізації підходу «Єдине здоров’я»
06.07.2023
12:45

Міждисциплінарна співпраця для реалізації підходу "Єдине здоров’я"

Центр громадського здоров’я провів семінар стосовно пріоритетних зоонозних хвороб, який зібрав на одному майданчику фахівців Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України та Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях

Захід мав на меті налагодити багатогалузеву співпрацю експертів щодо реагування на пріоритетні зоонозні захворювання, застосовуючи принципи підходу "Єдине здоров’я".

Підхід "Єдине здоров’я" — це спільні зусилля фахівців різних напрямів охорони здоров’я та їхніх установ, що працюють на місцевому, національному та глобальному рівнях, для поліпшення здоров’я людей, домашніх тварин, дикої природи, рослин як складових навколишнього середовища. Це рух до налагодження рівноправної, всеосяжної співпраці як у науково-дослідних, так і в прикладних науках, між сферами охорони здоров’я людини і тварин, хімічними, інженерними та соціальними галузями, агросектором і харчопромом, екологічними та природоохоронними інституціями тощо.

Під час семінару учасники мали змогу ознайомитись з основними засадами підходу "Єдине здоровʼя", розглянути поточну ситуацію, прогалини та потенційні потреби, актуальні для протидії зоонозним захворюванням в Україні.

“Головною задачею тренерів семінару було покращити та сформувати нові навички застосування на практиці складових міждисциплінарної взаємодії в контексті підходу «Єдине здоров’я», - розповідає Антон Фабіш, лікар-епідеміолог відділу готовності та реагування на надзвичайні ситуації Центру громадського здоров’я.

Також учасники  ознайомились з досвідом країн, які успішно реалізують підхід «Єдине здоров'я», зокрема розглянули підсумками семінару із пріоритизації зоонозних хвороб, який відбувся у березні 2023 року у Жешуві (Польща). 

“Під час роботи міждисциплінарних команд нам вдалось актуалізувати проблеми зоонозів у контексті війни росії проти України, визначити сфери застосування отриманих знань та навичок в подальшій роботі, а також сформувати подальші кроки багатогалузевої співпраці”, - наголосив пан Антон.

Інші новини