Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Лабораторії з діагностики туберкульозу отримали сертифікати якості
29.12.2023
16:32

Міжнародні партнери високо оцінили діяльність мережі з діагностики туберкульозу в Україні: лабораторії отримали сертифікат якості

Завершився черговий раунд міжнародної оцінки якості для мікробіологічних лабораторій з діагностики туберкульозу, в якому брали участь Референс-лабораторія діагностики туберкульозу, бактеріальних, паразитарних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я, лабораторія мікробіології і біохімії Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського. 

Також у межах підготовки до міжнародної акредитація ДСТУ ISO 15189 до міжнародної оцінки якості були залучені регіональні мікробіологічні лабораторії з діагностики туберкульозу Дніпропетровської, Житомирської, Харківської областей та м. Київ.

Усі лабораторії отримали сертифікат про успішне проходження зовнішньої оцінки якості. 

Зовнішня оцінка якості є однією з найважливіших складових забезпечення достовірною лабораторною діагностичною інформацією закладів охорони здоров'я. Для проведення зовнішньої оцінки якості досліджень на туберкульоз Супранаціональна лабораторія з діагностики туберкульозу Всесвітньої організації охорони здоров'я (Німеччина) щорічно надсилає контрольну панель, що містить 20 штамів M. tuberculosis (колекція міжнародного контролю якості). 

Проведення зовнішньої оцінки якості з використанням міжнародної контрольної панелі штамів для регіональних лабораторій з діагностики туберкульозу запланована на березень 2024 року.

Крім того, у грудні 2023 року у межах реалізації гранту для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та за технічної підтримки ВООЗ в Україні відбувся візит фахівця Супранаціональної лабораторії Євгена Сагальчика. 

Він відвідав мікробіологічні лабораторії з діагностики ТБ в Житомирській та Рівненській областях, провів навчання для регіональний лабораторних фахівців щодо виконання методик з діагностики ТБ, здійснив оцінку діяльності Референс-лабораторії діагностики туберкульозу, бактеріальних, паразитарних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ. 

Також під час візиту було впроваджено тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозного препарату "Претоманід" на базі Референс-лабораторії діагностики туберкульозу, бактеріальних, паразитарних та особливо небезпечних патогенів.

Міжнародний експерт високо оцінив професійність лабораторій та запевнив, що фахівці Супранаціональної лабораторії будуть продовжувати підтримувати усі починання лабораторної мережі з діагностики туберкульозу України, що направленні на удосконалення діагностики захворювання.

Інші новини