Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Міжнародний день здоровʼя душі і тіла: як дбати про себе
03.01.2024
10:10

Міжнародний день здоровʼя душі і тіла: як дбати про себе

3 січня відзначають Міжнародний день здоровʼя душі і тіла. Метою цього дня є привернення уваги до того, що тіло і душа взаємоповʼязані. Піклуючись про тіло, потрібно памʼятати про душу, і навпаки. 

Піклування своє тіло, зокрема збалансоване харчування, достатній рівень фізичної активності, якісний сон впливає позитивно й на психічне благополуччя. На цьому наголошують й у Всесвітній організації охорони здоровʼя (ВООЗ), яка дає таке визначення поняття здоровʼя — “це стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб чи фізичних дефектів”. 

Як ми можемо відзначити цей день, який по суті мав би бути щодня? Зважаючи на рівень стресу, який щоденно переживають українці, Міжнародний день здоровʼя душі і тіла може стати нагодою започаткувати нові практики, які у момент тривоги допоможуть впоратися з емоціями. Зокрема, раніше ЦГЗ ділився порадами про те, як подолати стрес та тривогу

Крім того, низку вправ (як опанувати стрес, допомогти іншим у стресі, плекати емоційну стійкість) можна знайти на сайті Всеукраїнської програми ментального здоровʼя “Ти як?”, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

І останнє, але не менш важливе: не бійтеся звертатися по допомогу. Це може бути ваш сімейний лікар, священник чи друг поруч. Адже бути вразливим і розповідати про свої хвилювання, особливо у цей час, — природно і сприяє психічному здоровʼю.

Інші новини